Studija naglašava uticaj terorističkog nasilja na obrazovanje

Studija naglašava uticaj terorističkog nasilja na obrazovanje

Nedavna studija Jozefa-Simona Gerlaha sa Univerziteta Bokoni u Milanu, u saradnji sa Markom Alfanom sa Univerziteta Lankaster, istakla je teške posledice terorizma na obrazovanje u Keniji. Rad pod nazivom „Terorizam i obrazovanje: dokazi iz instrumentalnih procenjivača varijabli“, objavljen u časopisu Journal of Applied Econometrics, koristi inovativni pristup za analizu efekata terorističkih napada na upis u škole.

Studija je zasnovana na detaljnoj analizi podataka iz Kenije, zemlje koja je teško pogođena napadima terorističke grupe al-Šabab. Koristeći nove instrumente za predviđanje lokacije i vremena terorističkih napada, istraživači su otkrili da svaki teroristički napad smanjuje broj dece koja se na vreme upisuju u školu za jedan procentni poen. Štaviše, studija nije pronašla nikakav uticaj terorističkih napada na izostanak nastavnika, što sugeriše da je strah roditelja pokretačka snaga za smanjenje školovanja.

Prema profesoru Gerlahu, „Uticaj terorizma na obrazovanje je razoran i prevazilazi neposredne fizičke posledice napada. Strah i neizvesnost izazvani terorizmom imaju trajni efekat na odluke porodica da pošalju svoju decu u školu“.

Terorizam predstavlja rastuću pretnju na globalnom nivou, sa porastom broja napada u poslednjih 20 godina. U Keniji se većina napada pripisuje grupi Al Šabab, povezanoj sa Al Kaidom, koja je izvela brojne napade na civile i bezbednosne snage. Studija naglašava kako strah od daljih napada odbija roditelje da upišu svoju decu u školu, sa dugoročnim negativnim posledicama po obrazovanje i ekonomski razvoj zemlje.

Situacija u Keniji ukazuje na širi problem koji pogađa mnoge regione širom sveta. Teroristički napadi nastavljaju da potkopavaju temelje civilnog društva, nesrazmerno pogađajući najugroženije zajednice.

Obrazovne i bezbednosne politike stoga treba da budu integrisane kako bi se bavile ne samo neposrednim pretnjama, već i ublažavanjem dugoročnih efekata terorizma na obrazovanje i mentalno zdravlje. Štaviše, međunarodna zajednica treba da intenzivira napore da poremeti izvore finansiranja terorističkih grupa.

Kako naglašava Gerlah, „odsecanje finansijskih resursa ovih grupa je od suštinskog značaja za smanjenje njihovih operativnih kapaciteta i, shodno tome, zaštitu budućih generacija od njihovih destruktivnih uticaja“.