SAD će ovog leta napraviti milione vakcina protiv ptičjeg gripa

SAD će ovog leta napraviti milione vakcina protiv ptičjeg gripa

Kako se ptičji grip H5N1 nastavlja širiti među kravama mleka u Sjedinjenim Državama, sada se priprema skoro 5 miliona doza vakcine protiv gripa za moguću upotrebu kod ljudi.

Otkako je epidemija stoke počela ovog proleća, potvrđena je ptičja gripa kod tri čoveka koji su radili na farmama mleka u Teksasu i Mičigenu, a zdravstveni stručnjaci su zabrinuti da bi virus mogao da mutira do tačke da bi se lako proširio među ljudima.

Kao odgovor, proizvođač vakcina CSL Sekirus je prošle nedelje objavio da je dobio zadatak da napravi dodatne doze vakcine protiv gripa u svojoj fabrici u Severnoj Karolini.

„Koristi visoko skalabilan metod proizvodnje i trenutno je pozicioniran da isporuči do 150 miliona doza vakcine protiv gripa kako bi podržao odgovor na pandemiju gripa u roku od šest meseci od proglašenja pandemije“, navela je kompanija u saopštenju za javnost.

„CDC [Centri za kontrolu i prevenciju bolesti SAD] održavaju rizik po javno zdravlje na niskom nivou. Pomno pratimo situaciju jer smo akutno svesni pretnje koju sojevi virusa gripa poput H5N1 mogu predstavljati i ozbiljno shvatamo našu ulogu u pripremi napori zajedno sa našom vladom i partnerima u javnom zdravstvu“, rekao je Mark Lejsi, globalni izvršni direktor za pandemiju u CSL Sekirusu, u saopštenju za javnost.

„Ovaj sporazum… će pomoći da se podrži sposobnost vlade SAD da brzo reaguje u slučaju da se trenutna situacija sa ptičijim gripom promeni.

Nove doze vakcine kombinuju antigen koji cilja H5 deo virusa H5N1 sa sastojkom dizajniranim da pojača imuni odgovor izazvan vakcinom.

Iako bi proizvodnja ovih novih doza vakcine protiv gripa trebalo da bude završena „kasnije ovog leta“, one možda neće biti spremne za upotrebu odmah.

Američka administracija za hranu i lekove je ranije odobrila druge vakcine za potencijalne pandemije H5N1, uključujući vakcinu kompanije Sekirus, ali nije sigurno koliko brzo bi FDA mogla da odobri upotrebu novih vakcina.

„Ako se utvrdi da populacija SAD treba da bude vakcinisana da bi se sprečila gripa H5N1, onda će FDA koristiti svoje regulatorne puteve da preduzme odgovarajuće korake kako bi osigurala da vakcine budu dostupne u najkraćem mogućem roku“, rekao je portparol FDA za CBS Nevs.

Nejasno je kome će biti prioritet za prve snimke ako na kraju budu predstavljeni javnosti, izvestio je CBS Nevs.

Komisija spoljnih savetnika za vakcine CDC-a trebalo bi da se sastane 24. juna kako bi razgovarala o H5N1 zajedno sa svojim rutinskim glasanjem o vakcinama protiv sezonskog gripa.

Iako CDC kaže da je rizik za širu javnost i dalje nizak, agencija je upozorila da su radnici na farmama mleka i u proizvodnim objektima izloženi većem riziku od infekcije i pozvala je industriju da preduzme mere predostrožnosti.

Najnoviji slučaj ptičjeg gripa kod ljudi u Mičigenu po prvi put je uključivao respiratorne simptome, objavili su zvaničnici u četvrtak, što bi moglo olakšati širenje virusa sa osobe na osobu. Dva prethodna pacijenta imala su samo očne simptome.

„Jednostavno rečeno, verovatno je da će neko ko kašlje preneti virus nego neko ko ima infekciju oka kao što je konjuktivitis“, rekao je u četvrtak Nirav Šah iz CDC-a.

CDC sada istražuje da li je soj koji je zarazio najnovijeg pacijenta iz Mičigena možda razvio ključne mutacije koje bi mogle povećati rizik od širenja među ljudima, izvestio je CBS njuz.

„Sama činjenica da je ova osoba pokazala neke respiratorne simptome, opet bi trebalo da budemo oprezni, ali sama po sebi nije razlog da promenimo kurs ili sugerišemo da smo na prelomnoj tački“, rekao je Šah novinarima.