Rana menopauza povezana sa većim rizikom od raka dojke, a možda i raka jajnika

Rana menopauza povezana sa većim rizikom od raka dojke, a možda i raka jajnika

Neke žene koje dožive menopauzu rano – pre 40. godine – imaju povećan rizik od razvoja raka dojke i jajnika, prema istraživanju predstavljenom na ENDO 2024.

„Takođe postoji veći rizik od raka dojke, prostate i debelog creva kod rođaka ovih žena“, rekla je Corrine Velt, MD, šefica odeljenja za endokrinologiju, metabolizam i dijabetes na Univerzitetu Juta za zdravlje u Solt Lejk Sitiju, Juta.

Velt i njegove kolege započeli su studiju sa hipotezom da neke žene sa primarnom insuficijencijom jajnika i članovi njihovih porodica mogu biti predisponirane na reproduktivne ili hormonske karcinome. Primarna insuficijencija jajnika je stanje koje se javlja kada jajnici žene prestanu da rade normalno pre 40. godine.

Istraživači su identifikovali 613 žena sa primarnom insuficijencijom jajnika i 165 žena koje su doživele ranu menopauzu iz dva sistema zdravstvene zaštite u Juti koji opslužuju 85% stanovništva. Istraživači su pregledali medicinske kartone od 1995-2021.

Koristili su genealoške podatke iz baze podataka o populaciji u Utahu kako bi pronašli rođake i fokusirali se na dijagnoze raka među ženama i članovima njihovih porodica koristeći Registar raka u Utahu. Konkretno, istraživači su pogledali one kojima je dijagnostikovan rak dojke, jajnika, endometrijuma, debelog creva, testisa i prostate.

Otkrili su da žene sa ranom menopauzom imaju dva puta veći rizik od raka dojke. Ovaj rizik je povećan skoro četiri puta (granični rizik) za rak jajnika.

Rizik od raka dojke povećan je 1,3 puta, a karcinom debelog creva 1,5 puta kod srodnika u drugom stepenu (tj. tetke, ujaci, bake i dede, nećaci ili nećaci, itd.).

Rak prostate je povećan za 1,3–1,6 puta kod srodnika u prvom, drugom i trećem stepenu (tj. pradede, prvi rođaci).

„Žene koje imaju neplodnost zbog malog broja jajnih ćelija ili imaju ranu menopauzu treba da se postaraju da se redovno pregledaju na rak dojke, posebno ako imaju članove porodice sa rakom“, rekao je Velt.

„Lekari koji se bave opštom medicinom, ginekologijom i lečenjem neplodnosti treba da budu svesni da rana menopauza povećava rizik od brojnih bolesti, a sada bi trebalo da budu svesni da rak dojke može biti jedna od ovih bolesti na koje treba obratiti pažnju.“