Studija pokazuje da upotreba telefona podiže raspoloženje tinejdžera

Studija pokazuje da upotreba telefona podiže raspoloženje tinejdžera

Par pedijatrijskih psihologa na Univerzitetu Viskonsin-Medison pronašao je dokaz da upotreba pametnih telefona može blago podići raspoloženje tinejdžera. Matt Minich i Megan Moreno objavili su svoje rezultate u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE.

Društveni mediji i neki mejnstrim mediji poslednjih godina izveštavaju da upotreba telefona od strane mladih ljudi može da uspori njihovu emocionalnu i/ili društvenu zrelost. U ovom novom naporu, istraživači su, napominjući da je malo istraživanja urađeno na ovu temu, sproveli studiju kako bi bolje razumeli uticaj upotrebe telefona od strane tinejdžera različitih uzrasta na raspoloženje.

Istraživači su poslali kratku anketu 235 tinejdžera (od 12 do 17 godina) koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u projektu.

Ali umesto da nasumično postavljaju tinejdžerima pitanja o tome kako misle da je upotreba telefona uticala na njihovo raspoloženje, oni su koristili proceduru ekološke trenutne procene u kojoj se ispitanici pitaju o njihovom raspoloženju u trenutku kada anketiraju.

U ovom slučaju, takvi trenuci bi se dešavali dok je tinejdžer koristio svoj telefon, pošto je anketa bila zasnovana na tekstualnim porukama.

Projekat je trajao šest dana. Svaki od volontera je dobio 30 anketa nasumično u toku dana. Volonteri su ocenili svoje trenutno raspoloženje na skali od 1 do 7, a pitanja su formulisana tako da izmere raspoloženje i raspoloženje u realnom vremenu neposredno pre nego što počnu da koriste svoj telefon.

Istraživači su otkrili da su volonteri malo više ocenili svoje raspoloženje kada su aktivno koristili svoj telefon. Takođe su otkrili da je raspoloženje volontera poraslo kada su počeli da koriste svoj telefon — krećući se sa prosečnih 5 na 5,5 na skali. Oni su primetili da su mnogi tinejdžeri izjavili da im se raspoloženje popravlja dok koriste telefon.

Istraživači zaključuju prijavljivanjem pozitivne povezanosti za tinejdžere koji koriste pametne telefone kao društveni instrument.