Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra suočen s optužbama za klevetu monarhije

Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra suočen s optužbama za klevetu monarhije

Tajlandski tužioci saopštili su u sredu da će bivši premijer Taksin Šinavatra biti optužen za klevetu monarhije, tri meseca nakon što je pušten na uslovnu slobodu po drugim optužbama. Iako je optužnica bila planirana za isti dan, Taksin je podneo zahtev za odlaganje zbog pozitivnog testa na COVID-19, rekao je Prajut Bejraguna, portparol Kancelarije državnog tužioca.

Novo zakazano ročište za podizanje optužnice je 18. juna, kada će Taksin biti optužen i za kršenje Zakona o kompjuterskom kriminalu. Taksin, koji je bio u samonametnutom egzilu od 2008. godine, vratio se na Tajland u avgustu prošle godine da bi započeo izdržavanje kazne od osam godina zbog korupcijskih dela.

Po povratku je gotovo odmah premešten iz zatvora u bolnicu zbog lošeg zdravlja, a nedelju dana kasnije kralj Maha Vajiralongkorn mu je smanjio kaznu na jednu godinu. Ranije ovog meseca, Taksin je pušten na uslovnu slobodu zbog svojih godina — ima 74 — i lošeg zdravlja.

Optužbe za klevetu monarhije odnose se na komentare koje je Taksin dao novinarima 2015. godine u Seulu, Južna Koreja. Istraga je mogla da se nastavi tek nakon što mu je optužba lično predočena u januaru u bolnici. Taksin je negirao optužbe.

Prajut Bejraguna je rekao da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice i da su tužioci već pripremili potrebne dokumente koje će predstaviti sudu sledećeg meseca.