Amnesti Internešenel izveštava: Rekordan porast pogubljenja širom sveta u 2023

Amnesti Internešenel izveštava: Rekordan porast pogubljenja širom sveta u 2023

Amnesti internešenel je u sredu objavio izveštaj koji otkriva zabrinjavajući trend u broju pogubljenja širom sveta. Prema njihovom istraživanju, 2023. je zabeležen nagli porast broja pogubljenja, dosegnuvši najviši nivo od 2015. godine.

Ukupno je bilo 1.153 pogubljenja širom sveta, što predstavlja porast od čak 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Važno je napomenuti da ovi podaci ne uključuju smrtnu kaznu u Kini, gde su podaci nedostupni.

Iran se istakao kao jedan od glavnih faktora ovog porasta, sa najmanje 853 izvršena pogubljenja prošle godine. Među pogubljenima su bile i žene i maloletnici u vreme izvršenja zločina, što je posebno zabrinjavajuće za beludžsku manjinu.

Amnesti je takođe istakao da su Kina, Saudijska Arabija, Somalija i Sjedinjene Američke Države među pet zemalja sa najvećim brojem pogubljenja u 2023. Iako su Sjedinjene Države zabeležile manji porast broja pogubljenja, Amnesti primećuje zabrinutost zbog posvećenosti nekih država u SAD smrtnoj kazni.

Unatoč ovom porastu, postoji i napredak. Ukupan broj zemalja koje su izvršile pogubljenja smanjen je na 16, što je najmanji broj od kada Amnesti prati ove podatke.