Efikasan prenos limfnih čvorova olakšava oticanje ruku kod pacijenata sa rakom dojke

Efikasan prenos limfnih čvorova olakšava oticanje ruku kod pacijenata sa rakom dojke

Nedavna studija koju je vodio dr Zhaohua Jiang iz Devete narodne bolnice u Šangaju donela je napredak u lečenju limfedema kod preživelih od raka dojke. Kroz proceduru poznatu kao vaskularizovani prenos limfnih čvorova (VLNT), Jiang i njegov tim su uspešno demonstrirali obnavljanje limfne funkcije kod pacijenata koji pate od ovog bolnog stanja.

Studija je objavljena u Kineskom časopisu za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

„Otkrili smo dokaze da VLNT može efikasno da ponovo poveže limfni sistem, smanjujući oticanje ruku i poboljšavajući život pacijenata“, kaže Jiang. „Tehnika podrazumeva transplantaciju zdravih limfnih čvorova u zahvaćeno područje, što zatim promoviše regeneraciju i ponovno povezivanje limfnih sudova.

Istraživači su pratili rezultate koristeći limfangiografiju magnetne rezonance (MRL), tehnologiju snimanja koja je otkrila značajno poboljšanje limfne drenaže i smanjenje zapremine udova.

„Videti kako se limfni putevi reformišu i počinju da efikasno funkcionišu u roku od godinu dana nakon procedure bilo je neočekivano i isplativo,“ primećuje Jiang.

Nalazi tima mogu otvoriti put za poboljšane opcije lečenja za one koji pate od limfedema nakon lečenja raka dojke. „Ovo bi moglo pružiti pacijentima ne samo olakšanje simptoma, već i trajno poboljšanje kvaliteta života“, dodaje Jiang.