Istraživači identifikuju imunološku disfunkciju kao mogući aspekt patologije sindroma policističnih jajnika

Istraživači identifikuju imunološku disfunkciju kao mogući aspekt patologije sindroma policističnih jajnika

Nova studija pokazuje da hiperandrogenizam – ključna karakteristika sindroma policističnih jajnika (PCOS) – utiče na populacije imunih ćelija u reproduktivnim, metaboličkim i imunološkim tkivima u modelu miša sličnom PCOS.

Ovi nalazi su od velikog značaja jer je poznato da je imunološka disfunkcija suštinski deo reproduktivnih komplikacija i metaboličkih bolesti, koje su veoma česte kod žena sa PCOS.

Međutim, kako studija pokazuje da hiperandrogenizam utiče na različita tkiva na jedinstven način, svi mogući tretmani bi morali biti pažljivo prilagođeni da ciljaju specifične disfunkcije tkiva. Pošto je istovremeni tretman antagonistom androgenog receptora sprečio mnoge promene u modelu miša koji je korišćen u studiji, mogle bi se istražiti kombinovane terapije koje uključuju i anti-androgene i druge lekove koji ciljaju na specifične izmenjene imune puteve.

Studija je objavljena u časopisu Napredna nauka.

Jedno od najfascinantnijih otkrića bile su jasne promene imunih ćelija u masnom tkivu, uprkos nepromenjenoj masnoj masi kod miševa izloženih androgenu. Dobro je poznato da imune ćelije u masnom tkivu doprinose insulinskoj rezistenciji kod gojaznih i gojaznih osoba, ali ovde su istraživači proizveli mišji model otporan na insulin koji oponaša žene normalne težine sa PCOS.

Uticaj androgena na imune ćelije u masnom tkivu je stoga veoma interesantan s obzirom na visoku prevalenciju insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2 među ženama normalne težine sa PCOS.

Još jedan prilično iznenađujući nalaz bio je drastično smanjenje eozinofila u materici, jer oni ne eksprimiraju androgeni receptor. Ovo pokazuje da androgeni igraju širu i složeniju ulogu u modulaciji imunološkog okruženja nego samo kroz direktnu aktivaciju receptora androgena na imunim ćelijama.

Sledeći korak će biti da se seciraju osnovni mehanizmi imunoloških promena i da se proceni da li one doprinose reproduktivnim komplikacijama i metaboličkim komorbiditetima PCOS-a. Ovo će uključiti dalju karakterizaciju promena imunih ćelija kako bi se razumelo kako bi se moglo uticati na njihovu funkciju i povezati ih sa reproduktivnim i metaboličkim mehanizmima.

Istraživači takođe žele da shvate kako je posredovanje dejstva androgena na eozinofile i zrele NK ćelije, pošto nijedna od njih ne izražava androgeni receptor.