Vučević: Srbija neće zaboraviti ko se u teškim momentima pokazao kao prijatelj

Vučević: Srbija neće zaboraviti ko se u teškim momentima pokazao kao prijatelj

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da će Srbija posle donošenja rezolucije o Srebrenici nastaviti svoj evropski put, da se razvija i raste, ali da nikada neće zaboraviti ko se u teškim momentima pokazao kao prijatelj, a ko kao partner.

On je tako na konferenciji za medije odgovorio na pitanje da prokomentariše usvajanje rezolucije o Srebrenici i dodao da postoji gorak osećaj zbog svega što se dogodilo.

On je napomenuo da srpski zvaničnici ne pričaju to samo na domaćem terenu, navevši kao primer da je on to u petak rekao i u Trstu na konferenciji za medije, pred potpredsednikom italijanske Vlade i ministrom spoljnih poslova Antoniom TanjanijemPoručio je da se moraju na pravo mesto postaviti svi one koji su promovisali i sponzorisali tu rezoluciju i koji su se odnosili prema Srbima tako da prikazuju da smo genocidan narod i država koja ga je počinila.

Sa druge strane, dodaje da je Srbija u političkoj i moralnoj obavezi da pokaže posebno uvažavanje, pažnju i brigu prema onima koji su bili protiv i uzdržani .

Poručio je da je zadatak Vlade i svih lokalnih samouprava da čovek mora da bude u fokusu, da postoji pažnja prema građaninu, razumevanje njihovih očekivanja, pitanja, izazova i problema.

On je upitao da li danas ljudi žive bolje u Bosni i Hercegovini, da li su danas bliži Bošnjaci Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i da li li je bolja atmosfera u regionu i ocenio je da nije i da su se zakomplikovali odnosi.

„Da smo se time udaljii od nekog puta na kom bismo trebali da se krećemo. Umesto da pričamo o auto-putu Beograd-Sarajevo, mi ćemo sada da merimo ko je imao više žtrava, ko je više propatio i ko je kriv ili manje kriv. Dugo decenija pa i vekovima je to bila jeretička misao, da Balkan pripada balkanskim narodima. Kada bi balkanski narodi odlučivali o sebi, verujte, sve bi bilo bolje, ali uvek imate neke savetnike koji dolaze spolja i onda unose „zlu krv“ među balkanskim narodima“, rekao je Vučević.

Kada bi mogli sami da pričamo bez posrednika, Vučević je uveren da bi i Srbi, Bošnjaci i Hrvati, Makedonci i Albanci lakše postigli dogovor i sporazum.

„Navodno svi ti posrednici dolaze sa dobrim namerama i dobrim iskustvom, primerima dobre prakse, a onda nam se dešava ono što nam se dešavalo vekovima unazad – sukobi, razilaženja, mimoilaženja, nerazumevanja i produbljivanja različitih stavova. Nadam se da će mir i stabilnost nastati i ostati prioritet za sve države i narode na prostoru onoga što oni zovu Zapadnog Balkana, ja bih rekao Evropskog Balkana, a bojim se da stvari u Bosni i Hercegovini mogu da se pre svega politički zakomplikuju“, dodao je Vučević.

Ponovio je da Srbi treba da znaju ko im je partner a ko im je prijatelj.

„Sa partnerima sarađujemo, a prijatelje posebno uvažavano i na drugačiji, svečaniji način dočekujemo i radimo. I bićemo spremni da mi njima budemo prijatelji, kada se eventualno njima desi neka stvar a očekuju pomoć prijateljske dražave. To ne sme da se zaboravi, to su prijatelji i braća“, naglasio je Vučević.