Istraživanje otkriva smanjenu percepciju toplotnog bola kod starijih osoba

Istraživanje otkriva smanjenu percepciju toplotnog bola kod starijih osoba

Da li se percepcija bola menja sa godinama? Konkretno, da li postoji značajno povećanje ili smanjenje percepcije između starijih i mlađih ljudi kao odgovor na različite vrste bolnih stimulansa, kao što su toplota i pritisak?

Percepcija bola je složen fiziološki i psihološki proces na koji utiču različiti faktori, uključujući starost, pol, kulturno poreklo i prethodno iskustvo bola. Sa ubrzanim starenjem populacije, razumevanje kako starost utiče na percepciju bola i kako se ove promene dešavaju je ključno za razvoj odgovarajućih strategija za upravljanje bolom za starije odrasle osobe.

Da bi otkrili obrazac ponašanja koji leži u osnovi promena u percepciji bola tokom starenja i da bi obezbedio naučnu osnovu za upravljanje bolom i lečenje kod starijih odraslih, dr Kong Jadžuo i njegov tim sa Instituta za psihologiju Kineske akademije nauka uporedili su sličnosti i razlike u percepciji dva različita modaliteta stimulusa, toplote i pritiska, između mladih i starijih odraslih, prikupljanjem senzornih pregleda ovih stimulusa od mladih i starijih odraslih osoba.

Nalazi su objavljeni u časopisu Starost i starenje u radu pod naslovom „Promene povezane sa godinama u multimodalnoj percepciji bola“.

Osmišljeni istraživači su uključivali primenu stimulusa toplote i pritiska koji su se oslanjali na mala i velika vlakna, respektivno, na grupe mlađih i starijih odraslih osoba. Prag bola učesnika i ocene osećaja stimulusa procenjeni su impulsima toplote i pritiska devet intenziteta primenjenih na njihovo desno i levo stopalo odvojeno.

Otkrili su da su stariji odrasli prijavili niže ocene bola za toplotne stimuluse iznad njihovog praga bola, što ukazuje na smanjenu osetljivost na bol od toplote sa godinama.

Pored toga, starije osobe su imale značajno nižu diskriminatornu sposobnost za toplotne stimuluse blizu ili iznad njihovog praga bola u poređenju sa mlađim odraslim osobama, što ukazuje na smanjenje sposobnosti razlikovanja intenziteta toplotnog bola sa godinama. Međutim, nije primećeno značajno smanjenje bola pod pritiskom.

Istraživači su zaključili da je starenje povezano sa padom percepcije toplotnog bola, o čemu svedoče povećani pragovi i smanjena diskriminabilnost. Zanimljivo je da percepcija bola pritiska i osetljivost ne pokazuju značajne promene vezane za uzrast.

Ovi nalazi povećavaju naše razumevanje kako starenje utiče na somatosenzornu funkciju, što bi moglo da pruži informacije o proceni i lečenju starijih odraslih osoba koje doživljavaju bol.