Rak debelog creva sve češće pogađa mlađe od 50 godina

Rak debelog creva sve češće pogađa mlađe od 50 godina

Rak debelog creva sve više pogađa Amerikance mlađe od 50 godina, a nova studija pruža uvid u znakove upozorenja na koje bi mladi pacijenti trebalo da obrate pažnju. Analiza, koja obuhvata podatke iz 80 različitih studija sa gotovo 25 miliona pacijenata mlađih od 50 godina, pokazuje da krv u stolici, grčevi u stomaku i promene u radu creva često predstavljaju prve simptome ovog ozbiljnog oboljenja.

Studiju je predvodio Džošua Demb, student gastroenterologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu. Nalazi, objavljeni 24. maja u časopisu JAMA Network Open, otkrivaju da je krv u stolici prijavljena u 45% slučajeva, dok su grčevi u stomaku i promene u radu creva prijavljeni u 40% i 27% slučajeva, respektivno.

Međutim, put do dijagnoze često je dug. „Vreme od pojave prvih znakova ili simptoma do rane dijagnoze kolorektalnog karcinoma često je između 4 i 6 meseci“, navodi Dembov tim.

Stope raka debelog creva među mladima, kao i među Amerikancima boje kože, značajno su porasle. Američko udruženje za borbu protiv raka izveštava da je ova bolest sada vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca mlađih od 50 godina i drugi najsmrtonosniji rak kod žena iste starosne kategorije. Dr Folasade Mej, istraživač prevencije raka i gastroenterolog u UCLA Health, ističe da je od 1995. godine došlo do 45% povećanja dijagnoza kolorektalnog karcinoma kod ljudi mlađih od 50 godina.

Usled ovog porasta, 2021. godine uticajna radna grupa za preventivne usluge SAD smanjila je preporučenu starost za prvi pregled sa 50 na 45 godina.

„Mlađi pacijenti često odlažu traženje medicinske pomoći, verujući da su premladi za brigu o raku“, navodi Dembov tim. Čak i kada se konsultuju sa lekarom, simptomi poput rektalnog krvarenja često se pripisuju benignijim stanjima poput hemoroida, što može dovesti do opasnog kašnjenja u dijagnozi.

Nalazi naglašavaju potrebu za većom pažnjom na simptome raka debelog creva kod mladih i pozivaju kliničare da ozbiljno shvate ove simptome. Rutinski skrining, uključujući testove zasnovane na stolici i kolonoskopiju, ključan je za rano otkrivanje raka i poboljšanje ishoda lečenja.

Istraživači pozivaju na bolje strategije za edukaciju mladih o ranim znakovima raka debelog creva i potrebi za pravovremenim medicinskim pregledima kako bi se smanjila stopa kasne dijagnoze i poboljšali ishodi lečenja.