Pranje zuba i čišćenje koncem mogu smanjiti gingivitis povezan sa trudnoćom

Pranje zuba i čišćenje koncem mogu smanjiti gingivitis povezan sa trudnoćom

Studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Alabama na stomatološkoj školi u Birmingemu pokazala je da se pokazalo da edukacija o oralnoj higijeni koju je vodila medicinska sestra smanjuje upalu desni kod trudnica. Nalazi su objavljeni u Časopisu za babice i zdravlje žena.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, 60% do 75% trudnica ima gingivitis zbog hormonalnih promena koje se javljaju tokom trudnoće. Parodontalne bolesti mogu predstavljati inflamatorno i mikrobno opterećenje za telo koje je povezano sa lošim ishodima trudnoće, uključujući prevremeni porođaj i nisku porođajnu težinu.

„Kroz našu studiju otkrili smo da lečenje gingivitisa tokom trudnoće može smanjiti rizik od prevremenog porođaja“, rekao je Nicolaas Geurs, DDS, dekan Stomatološke škole UAB. „Glavni zaključak iz ove studije je da trudnice treba da drže plak sa svojih zuba, što se lako može uraditi dobrom oralnom higijenom, ili pranjem zuba i koncem.

Studija je sprovedena među 750 trudnica između osam i 24 nedelje trudnoće sa umerenim do teškim gingivitisom. Crnke su činile dve trećine učesnika.

Svaki učesnik je dobio uputstva za oralnu higijenu i predmete potrebne za održavanje dobrog režima oralne higijene, uključujući četkicu za zube, pastu za zube i zubni konac.

Obe grupe učesnika su pokazale značajno poboljšanje oralnog zdravlja, što se pokazalo smanjenjem mesta krvarenja u odnosu na početne nivoe.

Pored režima oralne zdravstvene nege kod kuće, Geurs i njegov tim su se takođe fokusirali na model nege koji kombinuje oralnu i prenatalnu negu. Oni su sproveli studiju na akušerskim klinikama koje se nalaze u dva medicinska centra.

U tim klinikama, Geurs i njegov tim obučavali su osoblje koje je vodila medicinska sestra da daje uputstva pacijentima o oralnoj higijeni. Otkrili su da je integracija oralnog zdravlja i medicine takođe igrala ulogu u poboljšanju oralnog zdravlja trudnica.

„Oralno zdravlje je kritično za sveukupno zdravlje“, rekao je Geurs. „Radeći sa medicinskim sestrama i obučavajući ih kako da daju uputstva za oralnu higijenu kada pacijent dođe na prenatalnu negu, otkrili smo da možemo uticati na opšte zdravlje pacijenta.“