Miroslav Aleksić: Srbija treba da gradi odnose s Kinom, ali bez narušavanja suvereniteta

Miroslav Aleksić: Srbija treba da gradi odnose s Kinom, ali bez narušavanja suvereniteta

Narodni poslanik Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije izneo je svoje stavove o odnosima Srbije sa Kinom, ističući važnost gradnje dobrih odnosa, ali bez ugrožavanja suvereniteta i interesa građana.

Aleksić je naglasio da je važno održavati dobre odnose sa velikim silama, uključujući Kinu, ali bez toga da građani Srbije postanu stranci u sopstvenoj zemlji ili da se država nekontrolisano zadužuje.

Komentarišući posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, Aleksić je izrazio zabrinutost zbog potpisivanja sporazuma koji su u suprotnosti sa pravilima Evropske unije, kojoj Srbija teži.

On je posebno istakao neravnotežu u trgovinskoj razmeni između Srbije i Kine, gde je uvoz daleko veći od izvoza. Upozorio je i na situaciju u gradovima poput Bora, gde su, prema njegovim rečima, građani postali građani drugog reda pod uticajem kineskih kompanija.

Aleksić je takođe kritikovao vlast u Srbiji zbog, kako kaže, kupovine međunarodne podrške po svaku cenu, čime građani i država plaćaju cenu gaženja demokratije i vladavine prava.

Kao primer negativnih posledica, Aleksić je naveo neke investicije koje, prema njegovim rečima, ne doprinose razvoju Srbije već su deo „burazerskih kombinacija“ vlasti sa stranim moćnicima.

Aleksić je zaključio da Srbija treba da se bori za svoje interese i suverenitet, uz jasnu viziju koja će omogućiti razvoj zemlje i zaštitu interesa građana.