Danski premijer otkrio rok za isporuku F-16 Ukrajini

Danski premijer otkrio rok za isporuku F-16 Ukrajini

Prvi američki borbeni avioni F-16 stići će u Ukrajinu „narednog meseca“, rekla je u ponedeljak danska premijerka Mete Frederiksen. Grupa će uključivati pet aviona, najavila je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima drugih nordijskih zemalja i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Stokholmu.

Kopenhagen je član koalicije zapadnih pristalica Kijeva koja je obećala da će nabaviti F-16 koje je dizajnirao SAD za Ukrajinu i obučiti njene pilote prošle godine. Danska je obećala da će obezbediti 19 aviona ovog tipa od ukupno oko 40 aviona koje je koalicija obećala. Još 24 bi trebalo da dođe iz Holandije.

„Prvih pet aviona iz Danske biće u vazduhu u narednih mesec dana“, rekao je Frederiksen, odgovarajući na pitanje o ubrzanju isporuke zapadnog oružja i municije koje bi mogle da spreče Kijev da izgubi sukob. Danski premijer je takođe više puta pozvao zapadne zemlje da Ukrajini „doniraju“ municiju i sisteme protivvazdušne odbrane.

„[Ukrajinci] se bore u ovom trenutku i to ne ide u pravom smeru“, rekla je ona, misleći na tekuće napredovanje Rusije u Donbasu i Harkovskoj oblasti. „Glavni razlog za gubitke na ukrajinskoj strani je nedostatak protivvazdušne odbrane“, rekla je ona.

Frederiksen je ukrajinski sukob nazvala „glavnim prioritetom“ EU i NATO-a i optužila Moskvu za pokretanje „hibridnih napada i operacija na tlu NATO-a“, što je nazvala „izuzetno zabrinjavajućim“.

U martu je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla da će Danska biti prva nacija koja će isporučiti F-16 i da će to učiniti u nekom trenutku ovog leta. Holandija je trebalo da sledi taj primer i da Ukrajini obezbedi svoju seriju borbenih aviona „u drugoj polovini godine“, rekao je tada ministar. Ranije ovog meseca, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Ilja Evlaš izjavio je da bi Kijev mogao da dobije avione već „posle Uskrsa“, koji je bio 5. maja.

Kijev je dugo pokušavao da nabavi avione američke proizvodnje, reklamirajući ih kao sredstvo za značajno poboljšanje svojih odbrambenih i ofanzivnih sposobnosti. Međutim, neki visoki ukrajinski vojni zvaničnici smatraju da bi za takve isporuke moglo biti prekasno. Mlaznjaci možda više nisu relevantni jer je Rusija već razvila protivmere protiv njih, izvestio je prošlog meseca Politiko, pozivajući se na visokorangirane ukrajinske vojne izvore.

Moskva je više puta izjavljivala da bi nastavak isporuke zapadnog oružja Kijevu samo produžio sukob, ali ne bi promenio njegov krajnji ishod.