Iako opada broj pušača u Švedskoj, rak pluća ostaje izazov

Iako opada broj pušača u Švedskoj, rak pluća ostaje izazov

Novo istraživanje sa Univerziteta Umea u Švedskoj otkriva zabrinjavajuće trendove u vezi sa rakom pluća, uprkos opadanju broja pušača u zemlji. Iako se očekivalo da će smanjenje pušenja značajno uticati na smanjenje incidenca raka pluća, studija pokazuje da se ova bolest i dalje često javlja među populacijom, posebno među ženama.

Pušenje je i dalje najvažniji faktor rizika za rak pluća, ali čini se da pad u broju pušača još uvek nije značajno uticao na statistiku o ovoj bolesti. Ovo otkriće naglašava potrebu za daljim istraživanjem kako bi se bolje razumeli faktori koji doprinose riziku od raka pluća.

Studija je uporedila promene u navikama pušenja u Švedskoj sa incidencijom raka pluća od 1970. do 2021. godine kod muškaraca i žena u određenim starosnim grupama. Iako se očekivalo da će rizik od raka pluća smanjiti smanjenjem pušenja, rezultati su pokazali da se ova bolest i dalje često javlja među starijim osobama.

Jedan od ključnih nalaza studije je da je rizik od razvoja raka pluća među starijim muškarcima ostao gotovo nepromenjen, dok je kod žena došlo do povećanja incidenca raka pluća. Ovo ukazuje na potrebu za daljim istraživanjem kako bi se razumeli faktori koji doprinose povećanju rizika kod žena.

Studija takođe ističe važnost ranog prestanka pušenja i naglašava da čak i osobe koje nikada nisu pušile mogu biti izložene riziku od raka pluća. Ovo istraživanje pruža nove uvide u kompleksnu povezanost između pušenja i raka pluća i naglašava važnost daljeg istraživanja kako bi se bolje razumeli faktori koji doprinose ovoj bolesti.