Nova metoda može pomoći u razlikovanju dve ozbiljne kožne bolesti

Nova metoda može pomoći u razlikovanju dve ozbiljne kožne bolesti

Vaša koža postaje crvena i pojavljuju se fleke ispunjene gnojem, pa posetite dermatologa. Kada se ovi simptomi prošire na kožu po celom telu, lekaru je teško da razlikuje da li je u pitanju generalizovana pustularna psorijaza (GPP) ili akutna generalizovana egzantematozna pustuloza (AGEP), jer oba imaju slične simptome. Dve bolesti imaju različite tokove i zahtevaju različite tretmane. Bez odgovarajućeg lečenja, simptomi se mogu ozbiljno pogoršati i izazvati komplikacije, tako da je neophodno napraviti razliku između njih.

Istraživači sa Univerziteta Osaka Metropolitan i klinike Mejo u Sjedinjenim Državama razvili su sistem bodovanja kao novo sredstvo za razlikovanje dve bolesti.

Predvođeni dr Mika Iamanaka-Takaichi i profesorom Daisuke Tsuruta, obojica sa Odeljenja za dermatologiju na Medicinskom fakultetu OMU, i profesorom Afsaneh Alavi sa Odeljenja za dermatologiju na klinici Mejo u Rochesteru, Minesota, tim je proučavao podatke o kliničkim simptomi i laboratorijski nalazi bolesti za stvaranje sistema. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu Američke akademije za dermatologiju.

Studija je proučavala 54 pacijenta sa GPP i 63 pacijenta sa AGEP-om koji su tokom perioda od dve decenije tražili lečenje u OMU ili medicinskoj grupi klinike Mejo.

„Rezultati ovog istraživanja bi mogli pomoći medicinskim stručnjacima da razlikuju GPP i AGEP, koje je bilo teško razlikovati u kliničkoj praksi. Nadamo se da sistem bodovanja koji predlažemo može dovesti do brže dijagnoze i izbora odgovarajućeg lečenja“, dr Jamanaka- Takaichi je rekao.

„U budućnosti, cilj nam je da uspostavimo dijagnostički indeks koji kliničari mogu da koriste praktično da razlikuju dve bolesti.