Policija u Zimbabveu otkriva užasne uslove u sekti: Pronađeni neregistrovani grobovi i zlostavljana deca

Policija u Zimbabveu otkriva užasne uslove u sekti: Pronađeni neregistrovani grobovi i zlostavljana deca

Policija u Zimbabveu je u sredu izdala saopštenje koje je potreslo javnost, otkrivajući jezive detalje o sekti koja je delovala na farmi nedaleko od glavnog grada Hararea. U tom svetilištu, Ishmael Chokurongerva, samoproglašeni prorok, vodio je sektu sa preko 1.000 članova, gde su vlasti pronašle 16 neregistrovanih grobova, uključujući grobove beba, i više od 250 dece koja su bila eksploatisana kao jeftina radna snaga.

Portparol policije, Pol Niati, objasnio je da su deca, od kojih 246 nije imalo izvode iz matične knjige rođenih, bila primorana na fizički rad u korist vođstva sekte. Osim toga, detektivima je otkriveno sedam beba čije sahrane nisu bile registrovane kod nadležnih organa, dodajući još više tuge i zaprepašćenja ovom slučaju.

„Policija je utvrdila da sva deca školskog uzrasta nisu pohađala formalno obrazovanje i da su bila izložena zlostavljanju kao jeftinoj radnoj snazi, radeći ručni rad u ime podučavanja životnih veština“, rekao je Niati.

Ova šokantna otkrića su došla nakon racije koju je policija izvela u utorak na farmi gde je sektorsko svetilište smešteno. Chokurongerva, zajedno sa sedam svojih pomoćnika, uhapšen je zbog kriminalnih aktivnosti koje uključuju zlostavljanje maloletnika. Detalji o ovoj situaciji i dalje se istražuju.

Nasilni sukob između policije i vernika, koji su se usprotivili hapšenju i zahtevali povratak svoje dece, dodatno je produbio nelagodu i tenzije. Policija, opremljena oružjem, suzavcem i dresiranim psima, izvela je raciju na svetilište, što je rezultiralo haosom i konfuzijom među sledbenicima.

Jedan od Čokurongervinovih pomoćnika dao je intervju za medije, pokušavajući da opravda delovanje sekte. Međutim, ovi uznemirujući detalji bacaju svetlo na potrebu za dubljim istraživanjem i nadzorom verskih grupa koje podstiču ekstremne prakse i zloupotrebu dece.

Ovaj slučaj podseća na slične skandale u drugim delovima sveta, gde su verske sekte optuživane za zloupotrebu i eksploataciju sledbenika. Nadležne institucije i organizacije civilnog društva moraju hitno reagovati kako bi zaštitile nevine i osigurale da se slični incidenti više nikada ne ponove.