Golf i baštovanstvo mogu biti povezane sa povećanim rizikom od ALS kod muškaraca

Golf i baštovanstvo mogu biti povezane sa povećanim rizikom od ALS kod muškaraca

Učešće u rekreativnim aktivnostima – uključujući igranje golfa, baštovanstvo ili rad u dvorištu, obradu drveta i lov – može biti povezano sa povećanjem rizika osobe za razvoj amiotrofične lateralne skleroze ili ALS-a, otkriva studija Mičigenske medicine.

Dok su mnoge aktivnosti bile povezane sa povećanim rizikom od ALS-a, neke su bile specifične za pol. Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of the Neurological Sciences.

„Znamo da su profesionalni faktori rizika, kao što je rad u proizvodnim i trgovinskim industrijama, povezani sa povećanim rizikom od ALS-a, a ovo dodaje sve većoj literaturi da rekreativne aktivnosti takođe mogu predstavljati važne faktore rizika koji se mogu promeniti za ovu bolest“, rekao je prvi autor Stephen Goutman, MD, M.S., direktor Pranger ALS klinike i pomoćnik direktora ALS centra izvrsnosti na Univerzitetu u Mičigenu.

„Buduće studije treba da uključe ove aktivnosti kako bi se utvrdilo kako se mogu razumeti u kontekstu prevencije, dijagnoze i lečenja ALS-a.“

Istražitelji su anketirali 400 ljudi koji žive sa ALS-om i skoro 300 bez uslova da procene svoje hobije i aktivnosti koje nisu povezane sa poslom.

Otkrili su da je golf povezan sa tri puta većim rizikom od razvoja ALS-a kod muškaraca. Učešće u bašti ili radu u dvorištu, kao i obrada drveta i lov, takođe je bilo povezano sa povećanim rizikom za muškarce.

Kada su razvrstane po polu, nijedna rekreativna aktivnost nije imala značajne veze sa ALS-om za žene. Nijedan od hobija nije bio povezan sa ranijim pojavom ili smrću od ALS-a za oba pola.

„Iznenađujuće je da se čini da su faktori rizika koje smo identifikovali specifični za muškarce“, rekao je Goutman.

„Iako ove aktivnosti takođe mogu povećati rizik od ALS-a kod žena, broj žena u našoj studiji bio je premali da bismo došli do tog zaključka.“

Nalazi se pridružuju sve većem broju dokaza koji sugerišu da izloženost okolini utiče na rizik osobe da dobije i umre od amiotrofične lateralne skleroze. Istraživači ovu životnu akumulaciju izloženosti nazivaju ekspozomom ALS.

Hobiji kao što su golf i baštovanstvo ili rad u dvorištu, kaže Goutman, mogu predstavljati rizik zbog upotrebe pesticida. Prethodna studija povezala je zanimanja u golfu i održavanju bašte sa povećanim rizikom od ALS.

Opsežna istraživanja obrade drveta navode istraživače da veruju da se izlaganje formaldehidu tokom hobija može pripisati većem riziku.

„Naš cilj je da razumemo koja zanimanja i hobiji povećavaju rizik od ALS-a, jer identifikovanje ovih aktivnosti predstavlja prvi korak ka prevenciji ALS-a“, rekla je viši autor dr Eva Feldman, direktorka ALS centra izvrsnosti u U-M i Džejms. V. Albers uvaženi univerzitetski profesor na U-M.

„Za bolest kao što je Alchajmerova bolest, znamo da lista faktora — uključujući pušenje, gojaznost i visok nivo lipida — može povećati rizik za 40%. Naš cilj je da uspostavimo sličnu listu za ALS kako bismo kreirali mapu puta za smanjenje rizika. izvinjavam se Robertu Frostu, to je trenutno ‘put koji nije pređen’ i želimo to da promenimo.“

U toku su prospektivne studije za ispitivanje pojedinaca koji rade u proizvodnji, proizvodnji i poslovima koji uključuju upotrebu metala, kao i za osobe sa porodičnom istorijom ALS-a.

I Goutman i Feldman kažu da je prerano da kliničari savetuju da pacijenti prestanu da obavljaju bilo koju od ovih aktivnosti.