Crnogorski sud doneo odluku o izručenju osnivača Terraform Labsa SAD, u toku je žalba

Crnogorski sud doneo odluku o izručenju osnivača Terraform Labsa SAD, u toku je žalba

Sud u Crnoj Gori presudio je da osnivač Terraform Labs Do Kvona treba da bude izručen Sjedinjenim Državama radi optužbe za prevaru, a ne njegovoj rodnoj Južnoj Koreji, rekao je u četvrtak zvaničnik suda u toj balkanskoj zemlji.

Kvon (32) je uhapšen prije skoro godinu dana u Crnoj Gori na osnovu međunarodne potjernice u vezi s krahom kriptovalute Terraform Labs u vrijednosti od 40 milijardi dolara, koji je uništio maloprodajne investitore širom svijeta. I Južna Koreja i SAD zatražile su Kvonovo izručenje od Crne Gore.

Portparolka Višeg suda Marija Raković rekla je da Kvonovi advokati imaju tri dana za žalbu na presudu.

„Viši sud je doneo dve odluke, jednu o izručenju Do Kvona SAD, a drugu odbijajući zahtev Južne Koreje na istoj osnovi“, rekla je ona za Asošijeted pres. „O obe odluke Višeg suda odlučivaće Apelacioni sud.

Kvona, poznatog kao „kralj kriptovaluta“, traže SAD, gde su ga federalni tužioci u Njujorku optužili za prevaru. Južnokorejski tužioci su takođe tražili njegovo izručenje.

Kvon i još jedan Južnokorejac uhapšeni su na crnogorskom aerodromu u Podgorici 23. marta prošle godine dok su pokušavali da otputuju za Dubai koristeći lažne kostarikanske pasoše. Kvon i pet drugih povezanih sa Terraformom traženi su zbog navoda o prevari i finansijskim zločinima u vezi sa implozijom njegovih digitalnih valuta u maju 2022.

TerraUSD je dizajniran kao „stablecoin“, valuta koja je vezana za stabilnu imovinu poput dolara kako bi se sprečile drastične fluktuacije cena. Međutim, oko 40 milijardi dolara tržišne vrednosti izbrisano je za vlasnike TerraUSD-a i njegove sestrinske plivajuće valute, Lune, nakon što je stabilna valuta pala daleko ispod svog fiksiranja od 1 dolara.

Kvon se trenutno nalazi na izdržavanju četvoromesečne zatvorske kazne u Crnoj Gori zbog korišćenja lažnog pasoša.