Američka FDA upozorava: Pametni satovi i prstenovi za merenje nivoa šećera u krvi mogu biti opasni

Američka FDA upozorava: Pametni satovi i prstenovi za merenje nivoa šećera u krvi mogu biti opasni

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) izdala je upozorenje u sredu, ističući da pametni satovi i prstenovi koji tvrde da mere nivo šećera u krvi bez probijanja kože mogu biti opasni i trebalo bi ih izbegavati.

Oprez se odnosi na sve satove ili prstenove, bez obzira na brend, koji tvrde da neinvazivno mere nivo glukoze u krvi, a FDA nije odobrila nijedan takav uređaj.

Otprilike 37 miliona Amerikanaca ima dijabetes, a ljudi sa ovim stanjem redovno moraju da prate nivo šećera u krvi kako bi ga efikasno kontrolisali. Upotreba neodobrenih pametnih satova i prstenova može dovesti do netačnih rezultata, sa potencijalno opasnim posledicama.

Dr Robert Gabej iz Američkog udruženja za dijabetes ističe da to može dovesti do uzimanja pogrešnih doza lekova, što može izazvati opasne nivoe šećera u krvi i potencijalno dovesti do smrti.

Iako nekoliko kompanija radi na neinvazivnim uređajima za merenje šećera u krvi, nijedan proizvod nije dovoljno precizan i siguran da bi dobio odobrenje FDA.

U međuvremenu, potrošači koji žele precizno merenje svog nivoa šećera u krvi trebalo bi da koriste uređaje za merenje glukoze u krvi koje je odobrila FDA, ističe dr Gabej.