Otkriven potencijalni put za lečenje anksioznosti i depresije sa manje neželjenih efekata

Otkriven potencijalni put za lečenje anksioznosti i depresije sa manje neželjenih efekata

Tim istraživača sa Univerziteta Osaka Metropolitan otkrio je mogućnost efikasnijeg lečenja anksioznosti, depresije i drugih stanja modifikacijom neuropeptida relaksina-3, što bi moglo dovesti do manje neželjenih efekata lekova.

Profesor Gavin Dave, vođa istraživanja, predvodi tim koji je sproveo modifikacije relaksina-3 kako bi selektivno aktivirali određene funkcije u telu, umesto da istovremeno regulišu različite funkcije, što može izazvati neželjene nuspojave. Njihovi nalazi, objavljeni u časopisu Farmakologija, sugerišu da bi ovakvi lekovi mogli biti efikasniji u lečenju anksioznosti, depresije, poremećaja u ishrani, gojaznosti i zavisnosti.

Kroz tehniku poznatu kao spajanje peptida, istraživači su modifikovali molekule relaksina-3, omogućavajući selektivniju interakciju sa receptorom RKSFP3, koji je ključan za regulisanje fizioloških funkcija u telu. Ovi pronalasci predstavljaju značajan korak ka razvoju lekova sa ciljanim efektima i manje neželjenih nuspojava, što bi poboljšalo tretmane ovih stanja i povećalo zadovoljstvo pacijenata.