Čile ponovno otvara istragu o smrti pesnika Pabla Nerude

Čile ponovno otvara istragu o smrti pesnika Pabla Nerude

Čile će ponovno pokušati razrešiti misteriju oko smrti pesnika i nobelovca Pabla Nerude, za koju mnogi veruju da je otrovan tokom vladavine diktatora Augusta Pinočea, saopštio je u utorak sud.

Apelacioni sud u Santjagu naredio je ponovno otvaranje istrage o smrti Nerude, prominentnog člana čileanske Komunističke partije, nakon što je Pinoče preuzeo vlast 1973. godine.

Sud je izjavio da se određuje ponovno otvaranje istrage kako bi se sproveli postupci koji bi mogli doprineti razjašnjenju činjenica, u skladu sa zahtevima rodbine pesnika i same Komunističke partije, kojoj je Neruda pripadao.

Pablo Neruda preminuo je 23. septembra 1973, 12 dana nakon vojnog puča Augusta Pinočea protiv socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea, Nerudinog bliskog prijatelja. Njegova smrt je godinama bila obavijena sumnjom, a mnogi su tvrdili da je otrovan zbog svojih političkih uverenja.

Ova odluka suda predstavlja nastojanje da se istraže okolnosti Nerudine smrti i da se, ako je moguće, utvrdi da li je bio žrtva politički motivisanog zločina tokom diktature Pinočea.