Nestaloj planeti Sunčevog sistema preostalo je samo jedno mesto za skrivanje

Nestaloj planeti Sunčevog sistema preostalo je samo jedno mesto za skrivanje

Nedavno dostavljena studija The Astronomical Journal nastavlja da traga za neuhvatljivom planetom devet (takođe nazvanom Planet X), koja je hipotetička planeta koja potencijalno kruži u spoljašnjim krajevima Sunčevog sistema i daleko izvan orbite patuljaste planete, Plutona.

Cilj ove studije je bio da suzi moguće lokacije Planete Devet i ima potencijal da pomogne istraživačima da bolje razumeju sastav našeg Sunčevog sistema, zajedno sa njegovim formiranjem i evolucionim procesima.

Dakle, koja je bila motivacija iza ove studije u vezi sa sužavanjem lokacije potencijalne Planete Devet?

Dr Majk Braun, koji je Ričard i Barbara Rozenberg profesor astronomije na Kaltehu i glavni autor studije, kaže za Universe Todai: „Nastavljamo da pokušavamo da sistematski pokrijemo sve delove neba gde predviđamo da će planeta devet biti. Korišćenje podataka Pan-STARRS-a nam je omogućilo da pokrijemo najveći region do sada.“

Pan-STARRS, što je skraćenica od Panoramic Survey Telescope i Rapid Response Sistem, je kolaborativni sistem astronomskog posmatranja koji se nalazi u opservatoriji Haleakala i kojim upravlja Institut za astronomiju Univerziteta Havai’I, a izgradnju teleskopa finansira Ratno vazduhoplovstvo SAD.

Za studiju, istraživači su koristili podatke iz Data Release 2 (DR2) sa ciljem da suze moguću lokaciju Planete Devet na osnovu nalaza iz prošlih studija.

Na kraju, tim je suzio moguće lokacije Planete devet tako što je eliminisao približno 78 procenata mogućih lokacija koje su izračunate iz prethodnih studija.

Pored toga, istraživači su takođe dali nove procene za približnu veliku poluosu (merenu u astronomskim jedinicama (AJ)) i veličinu Zemljine mase planete devet na 500 i 6,6, respektivno.

Dakle, koji su najznačajniji rezultati ove studije, i koje naknadne studije se trenutno sprovode ili planiraju?

„Iako bih voleo da kažem da je najznačajniji rezultat pronalaženje planete devet, mi nismo“, kaže dr Braun za Universe Todai. „Dakle, umesto toga, to znači da smo značajno suzili oblast pretraživanja. Sada smo ispitali približno 80% regiona u kojima mislimo da bi mogla biti Planeta devet.“

Što se tiče naknadnih studija, dr Braun kaže za Universe Todai: „Mislim da je LSST najverovatnije istraživanje za pronalaženje planete devet. Kada se pojavi na mreži za godinu ili dve, brzo će pokriti veći deo prostora za pretragu i , ako je planeta devet tamo, pronađite je.“

LSST je skraćenica za Legaci Survei of Space and Time, i predstavlja astronomsko istraživanje koje je trenutno planirano kao desetogodišnji program za proučavanje južnog neba i odvija se u Opservatoriji Vera C. Rubin u Čileu, koja je trenutno u izgradnji.

Ciljevi LSST-a uključuju proučavanje identifikacije asteroida blizu Zemlje (NEA) i malih planetarnih tela unutar našeg Sunčevog sistema, ali takođe uključuju studije dubokog svemira. To uključuje istraživanje svojstava tamne materije i tamne energije i evoluciju galaksije Mlečni put. Ali kakva je važnost pronalaženja planete devet?

Dr Braun kaže za Universe Todai: „Ovo bi bila 5. najveća planeta našeg Sunčevog sistema i jedina sa masom između Zemlje i Urana. Takve planete su uobičajene oko drugih zvezda, a mi bismo odjednom imali priliku da proučavamo jednu u naš solarni sistem“.

Naučnici su počeli da postavljaju hipotezu o postojanju planete devet ubrzo nakon otkrića Neptuna 1846. godine, uključujući memoare iz 1880. čiji je autor D. Kirkvud, a kasnije i rad iz 1946. čiji je autor američki astronom Klajd Tombo, koji je bio odgovoran za otkrivanje Plutona 1930. godine.

Novije studije uključuju studije iz 2016. i 2017. koje predstavljaju dokaze o postojanju planete devet, od kojih je prvu koautor dr Braun.

Ova najnovija studija označava najpotpuniju istragu sužavanja lokacije planete devet, za koju je dr Braun dugo verovao da postoji, rekavši Universe Todai: „Postoji previše odvojenih znakova da je planeta devet tamo. Sunčev sistem je veoma teško razumeti bez planete devet.“

On nastavlja govoreći Universe Todai da „…Planeta Devet objašnjava mnoge stvari o orbitama objekata u spoljašnjem Sunčevom sistemu koje bi inače bile neobjašnjive i za svaku bi bilo potrebno neko zasebno objašnjenje.

„Skupina pravaca orbita je najbolje poznata, ali tu su i velike perihelijske udaljenosti mnogih objekata, postojanje visoko nagnutih, pa čak i retrogradnih objekata, i veliko obilje veoma ekscentričnih orbita koje se ukrštaju unutar orbite Neptuna. Ništa od ovoga ne bi trebalo da se desi u Sunčevom sistemu, ali sve je lako objasniti kao efekat Planete Devet.“

Da li planeta devet postoji i gde ćemo je naći u narednim godinama i decenijama? Samo će vreme pokazati, i zato mi nauka!