Izraelska vlada optužena da želi da „uništi“ agenciju UN za palestinske izbeglice

Izraelska vlada optužena da želi da „uništi“ agenciju UN za palestinske izbeglice

U najnovijem obrtu dugotrajnog sukoba na Bliskom istoku, šef glavne agencije Ujedinjenih nacija koja pruža podršku ljudima u Gazi, Philippe Lazzarini, izneo je ozbiljne optužbe protiv Izraela, tvrdeći da ta zemlja ima dugoročni politički cilj da „uništi“ agenciju koju vodi. UNRVA, poznata i pod akronimom UNRWA, osnovana je pre više od sedamdeset godina kako bi pružala pomoć palestinskim izbeglicama i njihovim potomcima koji su bili primorani da napuste svoje domove tokom formiranja Izraela tokom bliskoistočnog rata 1948. godine.

Lazzarini je u intervjuu švajcarskom listu Tages-Anzeiger izjavio da je izraelska vlada pokrenula „proširenu, koncentrisanu kampanju“ sa ciljem eliminacije UNRVA-e, sugerišući da Izrael veruje da će, ukoliko agencija bude ukinuta, to rezultirati trajnim rešenjem statusa palestinskih izbeglica, uključujući i pitanje njihovog prava na povratak. Ove tvrdnje su izazvale duboku zabrinutost među međunarodnim zajednicama i pružile novi pogled na složenost sukoba na Bliskom istoku.

Međutim, Izrael nije odmah odgovorio na ove optužbe, a agencija UNRVA nije pružila dodatne komentare osim onih koji su već izneti. Ovo najnovije saopštenje dolazi u trenutku kada su Sjedinjene Američke Države, najveći donator UNRVA-e, obustavile finansiranje agencije i traže alternative, što postavlja dodatne izazove za agenciju koja se suočava s mogućim prekidom operacija.

Osnovana s ciljem pružanja zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalnih usluga za palestinske izbeglice, UNRVA danas pruža pomoć milionima ljudi na Zapadnoj obali, u Gazi, Jordanu, Siriji i Libanu. Prekid finansiranja od strane SAD-a i drugih ključnih donatora mogao bi imati ozbiljne posledice po stanovništvo ovih područja, budući da bi agencija možda bila primorana da zaustavi svoje operacije u aprilu ove godine.

Iako Izrael tvrdi da UNRVA sarađuje s militantnim grupama poput Hamasa, agencija je odlučno negirala ove optužbe. Međutim, političke napetosti ostaju visoke, a sudbina palestinskih izbeglica i dalje je neizvesna dok se međunarodne zajednice bore s pronalaženjem rešenja za ovaj dugogodišnji sukob.