Polivanje glave kišnicom može povećati šanse za preživljavanje udara groma

Polivanje glave kišnicom može povećati šanse za preživljavanje udara groma

Tim naučnika sa Tehnološkog univerziteta Ilmenau u Nemačkoj je došao do ohrabrujućih zaključaka koji bi mogli pomoći onima koji se suočavaju sa strahom od udara groma. Prema nedavno sprovedenim eksperimentima na lažnim ljudskim glavama, polivanje glave kišnicom može značajno povećati šanse za preživljavanje od udara groma.

Istraživački tim, predvođen inženjerom Rene Machtsom, stvorio je lažne glave koje su simulirale električnu provodljivost pravih ljudskih glava. Fantomske glave su potom bile izložene snažnim udarima struje, a rezultati su bili iznenađujući. Glave koje su bile natopljene vodom imale su manje oštećenja i smanjenu unutrašnju izloženost električnoj struji u poređenju sa suvim glavama.

Ovi rezultati ukazuju na to da mokra koža može delovati kao bolja zaštita od udara groma u poređenju sa suvom kožom. Iako je najsigurnije izbegavati boravak u oluji sa grmljavinom, ovo istraživanje sugeriše da bi polivanje glave vodom moglo značajno poboljšati šanse za preživljavanje u takvim situacijama.

Istraživački tim je takođe merio površinske bljeskove, koji su često povezani sa udarima groma. Otkrili su da, iako se površinski bljesak dešava bez obzira na vlažnost glave, mokra glava ima značajno manje struje koja ulazi u mozdanu šupljinu, čime se smanjuje trenutno izlaganje mozga električnoj energiji.

Ovo istraživanje otvara perspektivu da bi polivanje glave kišnicom moglo pomoći u povećanju šansi za preživljavanje od udara groma, što će sigurno privući pažnju onih koji žive u područjima sa čestim olujama.