Mediji: Tramp želi da gurne Ukrajinu i Rusku Federaciju u pregovore ako pobedi

Mediji: Tramp želi da gurne Ukrajinu i Rusku Federaciju u pregovore ako pobedi

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, ukoliko pobedi na sledećim predsedničkim izborima, ide na „smanjenje obaveza“ prema nekim članicama NATO-a, a planira i da gurne Ukrajinu i Rusiju na pregovore, prenosi Blumberg pozivajući se na obaveštene izvore.

Trampovi saradnici navodno raspravljaju o ideji da se član 5 Severnoatlantskog saveza primenjuje samo na zemlje sa visokim izdacima za kolektivnu odbranu.

Takođe, prema izvorima, Trampovi savetnici su međusobno razgovarali kako da Ukrajinu i Rusiju dovedu za pregovarački sto. Jedan od učesnika diskusije je izneo mišljenje da bi za Ukrajinu obećanje o okončanju pomoći SAD bilo ubedljiv podsticaj za pregovore, dok bi za Rusiju, naprotiv, obećanje da će je povećati.

Nekoliko savetnika je takođe javno reklo da treba pojačati sankcije protiv ruske centralne banke.

Sagovornici novinara su primetili da niko iz Trampovog tima još nije vodio pregovore sa predstavnicima Kijeva ili Moskve, uključujući i zato što bi to predstavljalo kršenje zakona SAD koji zabranjuje privatnim licima da vode pregovore u ime vlade.

Podsetimo, Donald Tramp je ove nedelje na predizbornoj manifestaciji ispričao kako je zapretio saveznicima da će „ohrabriti Rusiju” na agresiju na njih kako bi ih naterao da povećaju doprinose kolektivnoj bezbednosti.

Njegove reči naišle su na oštru reakciju mnogih evropskih prestonica i generalnog sekretara NATO-a.

Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton smatra da Trampove pretnje o povlačenju iz NATO-a treba shvatiti ozbiljno.