Studija otkriva da pravac spoljne sile dramatično utiče na snagu mišje tibije

Studija otkriva da pravac spoljne sile dramatično utiče na snagu mišje tibije

Dr. student Saira Farage-O’Reilli sa Instituta Healthi Lifespan i Insigneo na Univerzitetu u Šefildu predvodi istraživanje koje naglašava kako pravac primene spoljne sile na kost može dramatično uticati na snagu kosti.

Korišćenjem kompjuterskog modela, studija je testirala efekat primene sile u preko 500 različitih pravaca na mehanička svojstva kosti, uključujući čvrstoću i krutost kostiju. Nalazi, objavljeni u časopisu Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, otkrivaju da na snagu kosti značajno utiče pravac opterećenja, sa promenama u rasponu od polovine do dvostrukog u zavisnosti od smera sile.

Ova osetljivost pravca opterećenja naglašava važnost pažljivog planiranja i postavljanja opterećenja u in vivo modelima kako bi se izbegle nepredviđene posledice, kao što su povećan rizik od preloma. Pored toga, studija pruža dublje razumevanje za razvoj naprednih višesmernih računarskih modela remodeliranja kostiju koji uzimaju u obzir biomehaničke i biohemijske stimuluse, što ima implikacije za poboljšanje dobrobiti životinja i razumevanja osteoporoze kod ljudi.