Evropska unija najavljuje humanitarnu pomoć od 1,8 milijardi evra za 2024. godinu

Evropska unija najavljuje humanitarnu pomoć od 1,8 milijardi evra za 2024. godinu

Komisija Evropske unije je najavila početnih 1,8 milijardi evra humanitarne pomoći širom sveta za 2024. godinu, prenosi Anadolija. Ova inicijativa jasno pokazuje posvećenost EU podršci najugroženijima u svetu.

U saopštenju se ističe da će više od četvrtine tog fonda, tačnije 470 miliona evra, biti namenjeno Bliskom istoku i severnoj Africi kako bi se rešile humanitarne krize u Gazi, Siriji, Libanu, Jemenu i susednim zemljama.

Značajan deo budžeta, oko 546 miliona evra, će biti usmeren ka Africi kako bi se podržali ljudi pogođeni prisilnim raseljenjem, nesigurnošću u hrani, akutnom i hroničnom neuhranjenošću, prirodnim katastrofama, ponavljajućim epidemijama, ekstremnim vremenskim uslovima i oružanim sukobima širom kontinenta.

Pored toga, sredstva će biti usmerena i na jugoistočnu Evropu, evropsko susedstvo, uključujući Tursku kao kandidata za članstvo, kao i na Centralnu i Južnu Ameriku, Pacifički obod i Južnu Aziju, kako bi se pružila podrška u kriznim situacijama.

Ova najava EU pokazuje napor zajednice da se odgovori na hitne potrebe širom sveta i pruži podrška onima kojima je to najpotrebnije.