Sarajevo obeležava 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara, razmatra kandidaturu za 2032

Sarajevo obeležava 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara, razmatra kandidaturu za 2032

Sarajevo se prisjeća uspešnih Zimskih olimpijskih igara iz februara 1984. i slavi 40. godišnjicu ovog sportskog događaja. Olimpijski duh živi u gradu dok se razmatra kandidatura za domaćina Zimskih olimpijskih igara mladih 2032. godine.

Tadašnje olimpijske igre bila su vreme prilike za Jugoslaviju, čiji je deo bila Bosna. Međutim, manje od decenije kasnije, grad je bio suočen sa opsadom i razaranjem tokom raspada Jugoslavije. Olimpijska mesta su ležala u ruševinama, ali sportsko nasleđe pomoglo je posleratnom oporavku grada.

Grad Sarajevo je uspešno ugostio hiljade turista i sportista iz 49 zemalja tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Nakon rata koji je usledio, olimpijsko nasleđe doprinelo je obnovi grada, prikazujući svetu Sarajevo i šokirajući ga onim što je prošao. Danas, kapiten ženske hokejaške reprezentacije Bosne, Majda Hanić, izražava nadu u olimpijsku budućnost, gledajući ka danu kada će njena zemlja ući u prvo kolo olimpijskih kvalifikacija.

Ove sedmice, sportisti, zvaničnici i građani okupili su se u Sarajevu da obeleže 40. godišnjicu Olimpijade. Predsednik MOK-a, Tomas Bah, izrazio je ohrabrenje i zahvalnost, ističući da su Zimske olimpijske igre 1984. okupile najbolje sportiste iz političkih rivala i zakletih neprijatelja u mirnom nadmetanju. Bah je pohvalio napore Sarajeva u obnovi olimpijskog nasleđa nakon rata i podržao dalje nošenje tog nasleđa u budućnost.