Nova studija otkriva mehanizam ćelijske smrti u ćelijama melanoma ekstraktom kanabisa

Nova studija otkriva mehanizam ćelijske smrti u ćelijama melanoma ekstraktom kanabisa

Ekstrakt kanabisa pokazao je pozitivne rezultate u usporavanju rasta ćelija melanoma i povećanju stope ćelijske smrti, otkriva nova in vitro studija. Istraživači sa Univerziteta Čarls Darvin (CDU) i RMIT-a istraživali su programiranu ćelijsku smrt uzrokovanu specifičnim ekstraktom kanabisa (kanabinoid PHEC-66) iz biljke kanabis sativa.

Studija koja je bila deo Ph.D. projekat dr. Ava Bachari iz RMIT-a otkrio je da se ekstrakt vezuje za receptorska mesta na određenim ćelijama melanoma, zatim kontroliše rast ćelija u dve ključne faze i povećava količinu oštećenja ćelija. Rad je objavljen u Cells .

CDU farmaceutski predavač i koautor dr Nazim Nasar rekao je da ova šteta efektivno manipuliše ćelijom da se ubije.

„Oštećenje ćelije melanoma sprečava je da se podeli na nove ćelije, i umesto toga počinje programirana ćelijska smrt, takođe poznata kao apoptoza“, rekao je dr Nasar.

„Ovo je rastuća oblast važnih istraživanja jer moramo da razumemo ekstrakte kanabisa što je više moguće, posebno njihov potencijal da funkcionišu kao agensi protiv raka.

„Ako znamo kako reaguju na ćelije raka, posebno u uzroku ćelijske smrti, možemo poboljšati tehnike lečenja da budu konkretnije, osetljivije i efikasnije.“

Dr Nasar je rekao da je sledeći izazov razvoj ciljanog razvoja sistema za isporuku ćelija melanoma kako bi se pripremio za pretklinička ispitivanja.

„Napredni sistemi isporuke tek treba da se u potpunosti razviju, naglašavajući važnost stalnih napora da se osigura pravilna i efikasna upotreba ovih agenasa na ciljnim lokacijama“, rekao je on.

Dr Nassar je specijalizovan za biologiju ćelija raka, farmakologiju, sisteme za isporuku lekova i dispoziciju i dinamiku lekova.

Kao farmaceut i farmakolog, koautor je nekoliko radova o primeni kanabinoida u lečenju melanoma, terapijskom potencijalu kanabinoida kod raka prostate i pregledu trenutnog lečenja melanoma.

On je rekao da, iako je upotreba ekstrakata kanabisa za lečenje raznih zdravstvenih stanja stigmatizovana, buduća istraživanja njegove primene mogla bi da revolucionišu lečenje raka.

„Klinička upotreba ekstrakata kanabisa uključuje lečenje anksioznosti, simptoma povezanih sa rakom, epilepsije i hroničnog bola. Intenzivno istraživanje njegovog potencijala za ubijanje ćelija melanoma je samo početak dok istražujemo kako se ovo znanje može primeniti na lečenje različitih vrsta raka. .“

Vodeći autor i biotehnolog RMIT-a, profesor Nitin Mantri, naglasio je neophodnost dugotrajnog praćenja kako bi se osigurala održiva efikasnost i sigurnost ekstrakta PHEC-66 u lečenju raka tokom dužeg perioda.

On je naglasio važnost testiranja bezbednosnog profila ekstrakta pre njegovog širokog usvajanja.

„Naredna faza uključuje studije na životinjama ili pretklinička ispitivanja kako bi se potvrdila i dalje istražila efikasnost kanabinoida PHEC-66 u lečenju melanoma i drugih karcinoma“, rekao je profesor Mantri.

On je istakao kritičnu saradnju sa dr Nasarom, naglašavajući potrebu za podrškom i sponzorstvom farmaceutskih kompanija da bi se PHEC-66 kvalifikovao kao registrovani lek.