Vučić na sednici SB UN: Potezi Prištine zločin protiv čovečnosti

Vučić na sednici SB UN: Potezi Prištine zločin protiv čovečnosti

Na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o stanju na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je postupke Prištine kao zločin protiv čovečnosti. On je istakao da su privremeni organi vlasti na Kosovu i Metohiji pojačali progon i otežali život Srba na tom području.

Posebno je naglasio odluku kosovske centralne banke o zabrani upotrebe dinara kao legalnog sredstva plaćanja, navodeći da je to direktni napad na srpsko stanovništvo. Vučić je podvukao da je dinar legalno sredstvo plaćanja u Srbiji i da se ne može zabraniti na Kosovu i Metohiji, koje je, prema rezoluciji 1244 UN, pod međunarodnom upravom.

U svom govoru, Vučić je istakao da su akcije Prištine, poput zabrane dinarskog platnog prometa i ilegalnog korišćenja evra, neprihvatljive i direktno ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji. On je apelovao na SB UN i međunarodne organizacije da preduzmu hitne i odlučne mere kako bi se situacija normalizovala i zaustavio progon Srba.

Šefica Unmika Karolin Zijade takođe je izrazila zabrinutost zbog jednostranih akcija koje doprinose destabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji. Ona je istakla da je Briselski sporazum ključan za rešavanje ovih pitanja i pozvala Beograd i Prištinu na angažovanje u dijalogu pod posredstvom Evropske unije.

Vanredna sednica SB UN pokazuje ozbiljnost situacije na Kosovu i Metohiji i potrebu za međunarodnom reakcijom kako bi se zaštitila prava srpskog stanovništva i osigurala stabilnost regiona.