Rusija dnevno ispaljuje do 2.500 granata i raketa na oblast Donjecka

Rusija dnevno ispaljuje do 2.500 granata i raketa na oblast Donjecka

Rusija svakog dana ispaljuje između 1.500 i 2.500 granata i raketa na ukrajinski ratom razoreni region Donjecka i gađa kritičnu infrastrukturu kako bi ljudima otežala boravak tamo zimi, rekao je guverner Vadim Filaškin u intervjuu za Rojters.

„Neprijateljske granate (region) od 1.500 do 2.500 puta dnevno“, rekao je Filaškin, dodajući da veruje da Moskva i dalje ima za cilj da zauzme ceo region.

Guverner je rekao da je elektrana Kurahovo, jedan od retkih preostalih velikih izvora proizvodnje električne energije u regionu, bila prinuđena da se zatvori pre nedelju dana zbog ruskog granatiranja. Rekao je da je ovo deo šire kampanje.

„Neprijatelj pokušava da uništi kritične infrastrukturne objekte tako da je ljudima teško da ostanu u regionu zimi“, rekao je on.

Filaškin je rekao da je grad Avdiivka, dom najveće fabrike koksare u Evropi i meta masovnog ruskog napada od oktobra prošle godine, „nestao 95-98 odsto“.

„Neprijatelj je bacio oko 200 vođenih vazdušnih bombi samo na Avdijevku tokom (prošlog meseca). Oni je potpuno uništavaju“, rekao je on.

Lokalne vlasti kažu da se broj civila u gradu smanjio na manje od 1.000. Filaškin je rekao da moli preostale da odu radi sopstvene bezbednosti.