Žene teže podnose emocionalne izazove nakon razvoda u kasnijem dobu

Žene teže podnose emocionalne izazove nakon razvoda u kasnijem dobu

Studija o upotrebi antidepresiva među starijim Fincima (starosti od 50 do 70 godina) otkrila je da žene možda teže podnose emocionalne izazove nakon razvoda ili raskida veze u kasnijem životnom dobu u poređenju s muškarcima. Istraživači su pratili obrasce upotrebe antidepresiva između 1996. i 2018. godine, analizirajući podatke o 228.644 ispitanika koji su prošli kroz različite oblike gubitka partnera, uključujući razvod, raskid veze i žalost.

Rezultati studije ukazuju na to da žene češće koriste antidepresive nakon razvoda ili raskida u odnosu na muškarce, te da je ponovno partnerstvo povezano sa smanjenjem upotrebe ovih lekova, ali je taj efekat kod žena bio kratkotrajan. „Sivi razvodi“ nakon 50. godine postaju sve učestaliji, a samim tim i ponovno partnerstvo, što dodatno utiče na emocionalno blagostanje starije populacije.

Istraživači su primetili porast upotrebe antidepresiva kod oba pola pre događaja poput razvoda ili smrti partnera, sa značajnim razlikama između muškaraca i žena. Studija je naglasila potrebu za pružanjem emocionalne podrške i pažnje posebno ženama koje prolaze kroz teške emotivne periode u kasnijem dobu, ističući važnost razumevanja i adekvatnog pristupa mentalnom zdravlju starije populacije.