Saliven: Humanitarna pomoć Gazi je prioritet za Blinkena

Saliven: Humanitarna pomoć Gazi je prioritet za Blinkena

Humanitarna pitanja u Gazi će biti u fokusu posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Bliskom istoku, saopštio je savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Saliven.

Najvažniji prioritet Blinkena na putovanju kroz zemlje Bliskog istoka biće da osugura humanitarnu pomoć za Palestince u Gazi koji su u teškom stanju posle meseci izraelskih napada na tu enklavu, prenosi Rojters.

„Potrebe palestinskog naroda su od ključnog značaja. Sjedinjene Države veruju da je od vitalnog značaja da se postigne dogovor o oslobađanju preostalih talaca koje je Hamas oteo tokom napada, uključujući američke taoce, uz prateću humanitarnu pauzu“, poručio je Saliven u programu „Face the Nation“ na kanalu Si-Bi-Es.

Savetnik za bezbednost je istakao da je takođe u pitanju nacionalni interes SAD, kao i da je na Hamasu da li će prihvatiti takav dogovor o taocima, budući da je Izrael već izneo predlog.

Blinkenova poseta Bliskom istoku uključuje Izrael, Egipat, Katar, Saudijsku Arabiju i Zapadnu obalu, gde se nada da će postići dogovor o puštanju talaca iz Gaze u zamenu za humanitarnu pomoć Palestincima.