Vaša koža je bilbord za skrivene bolesti, evo kako da ga pročitate

Vaša koža je bilbord za skrivene bolesti, evo kako da ga pročitate

Koža čini oko 15 procenata naše telesne mase. To je najveći i najvidljiviji organ u ljudskom telu.

Ipak, mnoge funkcije kože se često zanemaruju. To je krema za sunčanje, štit od mikroba, rezervoar vitamina D i sredstvo za čvrsto regulisanje naše telesne temperature.

Kao najvidljiviji od naših organa, koža nam takođe pruža pogled na tkiva tela koja štiti. Dakle, nemojte razmišljati o svojoj koži samo estetski – razmišljajte o njoj kao o odrazu vašeg zdravlja. Poremećaji creva, krvi, hormona, pa čak i srca mogu se prvo videti na koži u obliku osipa.

Evo nekoliko na koje treba obratiti pažnju.

Krpelji su dosadna stvorenja sa kojima niko neće želeti da se vrati kući sa seoske šetnje.

Ali dok vas velika većina uboda krpelja neće razboleti, postoji jedan osip koji bi trebalo da podstakne posetu lekaru ako ga primetite.

Eritema migrans, osip nazvan po svojoj sposobnosti da se brzo širi preko kože, je obeležje Lajmske bolesti, potencijalno teške bakterijske bolesti. Ovaj osip formira klasičan ciljni obrazac, kao metak na pikado.

Budite oprezni nekoliko nedelja nakon ugriza da proverite da li se ovaj osip ne pojavljuje – posebno ako ste primetili crvenu kvržicu koje ranije nije bilo ili ako ste morali da uklonite krpelja sa kože. Takođe treba da pazite na druge povezane simptome lajmske bolesti – kao što su promene temperature, bolovi u mišićima i zglobovima i glavobolja.

Stanje se leči antibioticima, koji mogu sprečiti dugoročne komplikacije, uključujući simptome hroničnog umora.

Nekim osipima se daje šareni imenjak – purpura je jedan takav primer. Ime ovog osipa potiče od mekušaca koji je korišćen za pravljenje ljubičaste boje.

Purpura se odnosi na osip malih ljubičastih ili crvenih tačaka. Uzrok je nakupljanje krvi u dublji sloj kože (dermis). Kada se pritisne prstom – ili još bolje, stranicom čaše – odbija da izbledi.

Purpura signalizira problem ili sa zidovima sićušnih krvnih sudova koji hrane kožu ili krvlju u njima. Ovo može biti zbog nedostatka trombocita, sitnih fragmenata ćelija koji omogućavaju zgrušavanje krvi – možda zbog otkazivanja koštane srži ili autoimunog stanja u kojem se telo okreće samo sebi i napada sopstvene ćelije.

U najgorem slučaju, purpura može signalizirati septikemiju opasnog po život, gde se infekcija proširila u krvotok – možda iz pluća, bubrega ili čak iz same kože.

Osip na koži takođe može poprimiti prepoznatljive oblike.

Paukovi nevusi predstavljaju problem unutar kožnih arteriola (male arterije koje snabdevaju kožu krvlju). Arteriole se otvaraju i zatvaraju da kontrolišu gubitak toplote sa površine tela. Ali ponekad se mogu zaglaviti otvore – i pojaviće se uzorak poput pauka.

Otvorena arteriola je telo pauka, a još sitnije kapilare koje se šire u svim pravcima su noge sa nitima. Zgnječite telo pod vrhom prsta i cela stvar nestaje, jer vaš dodir privremeno zaustavlja protok krvi.

Često su benigni i nisu povezani ni sa jednim specifičnim stanjem – posebno ako imate samo jedno ili dva. Međutim, više od tri ukazuju na viši nivo hormona estrogena u cirkulaciji, često zbog bolesti jetre ili zbog hormonalnih promena koje se vide u trudnoći. Tretirajte osnovni uzrok i pauci često nestaju s vremenom – iako mogu opstati ili se kasnije ponovo pojaviti.

Promene na naborima vaše kože (obično oko pazuha ili vrata) – posebno ako postane zadebljana i baršunasta na dodir – mogu ukazivati na stanje poznato kao crna akantoza. Ovaj „crni baršunasti“ izgled kože češće se viđa kod tamnije kože.

Obično je ovo stanje povezano sa poremećajima metabolizma – odnosno dijabetesom tipa 2 i sindromom policističnih jajnika. Ako se bilo koji od ovih stanja uspešno leči, osip može izbledeti. U retkim slučajevima, to takođe može biti znak raka želuca, što treba uzeti u obzir kod pacijenata sa malo ili ni jednim od ključnih znakova metaboličke bolesti (gojaznost i visok krvni pritisak).

Čak i poremećaji srca mogu biti vidljivi na koži.

Srčani zalisci imaju važnu ulogu u pravilnom usmeravanju putovanja krvi kroz srce i sprečavanju povratnog toka. Zalistak između komora na levoj strani srca (mitralni zalistak – tako nazvan zbog sličnosti sa biskupskom kapom ili mitrom) ponekad može da se suzi, što dovodi do pogoršanja funkcije srca. Prirodni odgovor tela je da očuva osnovni volumen krvi, isključujući protok ka koži.

Neto efekat može da proizvede ljubičasto-crveni osip, visoko preko obraza i mosta nosa, poput raširenih krila leptira. Ovo nazivamo mitralnim facijesom koji, u zavisnosti od stepena oštećenja srca i velikih sudova, može opstati uprkos lečenju.

Važno je obratiti pažnju na svoju kožu. Neprestano razgovara sa vama, a bilo kakve promene u njegovoj teksturi, boji ili ako se pojave nove oznake ili šare mogu ukazivati da se nešto dešava ispod površine.