Tri stvari koje svaka žena treba da zna o riziku od moždanog udara

Tri stvari koje svaka žena treba da zna o riziku od moždanog udara

Dr. Tracy Madsen je istraživala temu žena i moždanog udara od početka svog specijalizovanja iz urgentne medicine na Medicinskoj školi Braun Warren Alpert 2008. godine. Njen početni fokus bio je na disparitetima u tretmanu žena u odeljenju za hitne slučajeve.

„Odeljenje za hitne slučajeve je za mene bilo važno mesto, jer tamo brinem o pacijentima“, rekla je Madsen, vanredni profesor urgentne medicine i epidemiologije na Braunu, i lekar u bolnici Miriam i bolnici Rhode Island. „Uvek me je zanimalo da saznam da li žene koje dođu u hitnu službu sa simptomima moždanog udara dobijaju odgovarajuću negu.“

Vremenom su se i drugi specijalisti za moždani udar pridružili Madsenovim istraživačkim interesovanjima.

„Kada sam počeo da radim na ovim projektima pre deset godina, imao sam osećaj da nije bilo mnogo ljudi koji su radili u ovoj oblasti, ali broj istraživača koji aktivno rade na poboljšanju nege žena kod moždanog udara značajno se povećao“, rekao je Madsen. „Razumevanje kako poboljšati negu žena kod moždanog udara ne samo da će unaprediti brigu o ženama, već će na kraju poboljšati negu moždanog udara za sve.“

Madsen je bio uključen u više od 35 istraživačkih projekata o ženama i moždanom udaru, fokusirajući se ne samo na kliničku negu i lečenje, već i na faktore rizika.

Primetila je da se rizik od moždanog udara kod žena menja s godinama: Verovatnoća moždanog udara je veća tokom trudnoće, ponovo se povećava tokom menopauze i najveća je kod starijih žena, koje imaju najveću verovatnoću za težak i iscrpljujući moždani udar.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, jedna od pet žena između 55. i 75. godine će doživeti moždani udar, a moždani udar je treći vodeći uzrok smrti kod žena. Ipak, četiri od pet moždanih udara mogu se sprečiti, rekao je Madsen, zbog čega je važno da istraživači i kliničari razumeju faktore rizika i obrazuju žene o tome kako da se zaštite.

Sa tako značajnom incidencijom rizika, Madsen je podelio tri uvida iz svojih nedavnih istraživačkih projekata o ženama i moždanom udaru.

Najčešći faktori rizika za moždani udar su visok krvni pritisak i dijabetes. Međutim, nivoi rizika i ozbiljnost variraju u zavisnosti od pola, rekao je Madsen. U jednoj studiji iz 2019. godine na više od 26.000 učesnika, Madsen i drugi istraživači otkrili su da je rizik od moždanog udara po svakom nivou hipertenzije veći kod žena. U poređenju sa muškarcima sa visokim krvnim pritiskom, žene sa visokim krvnim pritiskom imale su još veću verovatnoću za dobijanje teškog moždanog udara.

Druga studija koju je vodio Madsen otkrila je da žene sa visokim nivoom glukoze u krvi natašte, što je marker dijabetesa, imaju veći rizik od muškaraca od ishemijskog moždanog udara, najčešćeg tipa moždanog udara. Ona je rekla da bi rezultati ovakvih studija mogli da pruže smernice specifične za pol za negu i lečenje hipertenzije i dijabetesa kako bi se smanjio rizik od moždanog udara kod pacijenata.

„Razumevanje kako se tradicionalni faktori rizika od moždanog udara, kao što su visok krvni pritisak, razlikuju između žena i muškaraca, od ključnog je značaja“, rekao je Madsen. „Ne samo da ovi dokazi naglašavaju potrebu za skriningom i tretmanom faktora rizika tokom životnog veka, od ranog odraslog doba do srednjeg života i postmenopauze, već takođe imaju potencijal da informišu buduće promene smernica.“