SAD protiv planova Prištine o ograničenju unosa srpskog dinara

SAD protiv planova Prištine o ograničenju unosa srpskog dinara

Sjedinjene Američke Države izrazile su duboko razočaranje i protivljenje planovima Prištine da nastavi sprovođenje odluke o ograničenju unosa stranih valuta, uključujući srpski dinar, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Portparol Stejt departmenta je u saopštenju naglasio da SAD ponovo pozivaju da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicioni period odvijati. Dodao je da je odluka Prištine objavljena “bez adekvatne pripreme ili konsultacija“.

Američka vlada je zatražila od Prištine objašnjenje koje je neposredan problem trebalo da reši takva uredba i zbog čega je tako hitno doneta, ali nije dobila adekvatan odgovor.

Portparol je istakao da je takva odluka suprotna opredeljenju Prištine da radi kroz dijalog posredovan od strane EU o rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da dobro upravljanje i međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, slušanje različitih perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju, ističući da posledica ovakvih jednostranih akcija ograničava mogućnosti SAD kao zagovornika Kosova u međunarodnoj areni.