Vučić na predstavljanju rezultata analize sposobnosti Vojske Srbije

Vučić na predstavljanju rezultata analize sposobnosti Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u kasarni Topčider statičkom prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

„Tenkovska smo velesila regionalna. Ovo sad drastično popravlja našu poziciju sa točkašima gde smo imali veliki zaostatak. Naručili smo 80 Lazara 3, Miloša 112. Izdvojili smo sredstva 701 i još nam preostaje 853 sistema iz domaće industrije naoružanja“, kazao je.

Dodao je i da će za predstojeći praznik ne samo u Nišu nego i u drugim gradovima Srbije građani moći da vide gde idu njihove pare, pa dodao da ćemo morati da ubrzamo kad je reč o naoružavanju, našoj industriji, te popunjavanju naših jedinica iako imamo veći broj vojnika nego prethodnih godina.

U obilasku sa predsednikom Vučićem su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vučić je polovinom januara posetio Dežurni operativni centar Vojnobezbedonosne agencije i tada rekao da Srbija u ovom trenutku ima 186 miliona evra slobodnih sredstava na računu Jugoimport SDPR- a, kao i da će tih 186 miliona biti odmah potrošeno na kupovinu oružja i oruđa iz fabrika srpske namenske industrije.

On je dodao da će Srbija pored osam Nora, uzeti 81 produženi „Miloš“ za prevoz pešadijskih jedinica i dodao da će svako od tih vozila biti naoružano dupsom ili 12,7 ili 14,5 milimetara ili 20 milimetara i protivoklopnim raketama kako bi moglo da u svakom trenutku pruži odgovor i težim oklopno-mehanizovanim jedinicama i borbenim vozilima.

„Uzećemo 30 kupola za Lazare sa specijalnim dupsovima, uzećemo i deo mađarske robe koju nabavljamo, to je 26 borbenih vozila pešadije i još nekih delova“, rekao je Vučić.

On je tada rekao da je stigla i oprema koja je kupljena pre dve godine, a koja se tiče ometanja neprijateljskih dronova i niskoletećih letelica, helikoptera i aviona.

Naveo je da Srbija privodi kraju potpuno opremanje PVO sistema.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je ranije u Budimpešti posle sastanka sa svojim mađarskim kolegom da će Srbija kupiti od Mađarske oklopna vozila, a dogovoreno je i da se mađarskoj strani proda srpska municija.