Kontinuirana terapija pozitivnim pritiskom u disajnim putevima kod pacijenata sa koronarnom bolešću i apnejom

Kontinuirana terapija pozitivnim pritiskom u disajnim putevima kod pacijenata sa koronarnom bolešću i apnejom

U studiji objavljenoj u časopisu Kardiovaskularne inovacije i primene, istraživana je veza između tretmana kontinuiranim pozitivnim pritiskom u disajnim putevima (CPAP) i smanjenog rizika od ponovljenih kardiovaskularnih događaja kod pacijenata sa koronarnom bolešću (CAD) i opstruktivnom apnejom u snu (OSA).

Sistematska pretraga PubMed, EMBASE, Cochrane Library i ClinicalTrials.gov baza podataka identifikovala je četiri randomizovana klinička ispitivanja sa 3.043 učesnika. Srednje trajanje praćenja bilo je između 3 i 4,75 godina.

Rezultati su pokazali da CPAP tretman nije bio povezan sa smanjenim rizikom od glavnih kardiovaskularnih događaja (MACCE) u poređenju sa samo uobičajenom negom. Ovi nalazi ostali su konzistentni bez obzira na pridržavanje CPAP-a, odnosno koliko sati pacijenti provode sa CPAP uređajem tokom noći.

Nadalje, nije primećena značajna razlika između grupa u riziku smrti od svih uzroka, kardiovaskularne smrti, infarkta miokarda, revaskularizacije i cerebrovaskularnih događaja.

Ovi rezultati ukazuju na nedostatak podrške za povezanost između CPAP tretmana i smanjenog rizika od ponovljenih kardiovaskularnih događaja kod pacijenata sa CAD i OSA, bez obzira na pridržavanje CPAP-a.