Žena teško povređena nakon napada ajkule u luci Sidneja

Žena teško povređena nakon napada ajkule u luci Sidneja

Lokalne vlasti u Sidneju su saopštile da je žena zadobila ozbiljne povrede noge nakon što ju je u ponedeljak napala ajkula.

Žrtva, žena u kasnim 20-im godinama, ugrizena je za desnu nogu dok je plivala u zalivu Elizabeth na istoku Sidneja u ponedeljak oko 20 sati.

Svedok je rekao da je lokalni prolaznik pomogao ženi, stavivši podveze da zaustavi krvarenje, dok je stigla hitna služba. Državna policija Novog Južnog Velsa potvrdila je da je žena prebačena u bolnicu i da je u stabilnom stanju, dok je marinska komanda patrolirala tim područjem iz predostrožnosti.

Iako su napadi ajkula u Sidneju retki, ovo područje je poznato kao važno stanište za ajkule bikove i njihove mlade.

Incident podseća na napad 2009. godine kada je ronilac australijske mornarice bio napadnut tokom vežbe u luci, pri čemu su mu otkinuta ruka i deo noge.

U februaru 2022, plivač na plaži u Sidneju je preminuo nakon napada velike bele ajkule, što je bio prvi fatalni napad ajkule u Sidneju od 1963. godine. Ovi incidenti ukazuju na rizike koje ajkule predstavljaju u ovim vodama i podsećaju na važnost pridržavanja mera opreza prilikom plivanja u područjima gde su one prisutne.