Nemački ministar finansija traži veću pomoć Ukrajini od članica EU

Nemački ministar finansija traži veću pomoć Ukrajini od članica EU

Nemački ministar finansija, šef Slobodne demokratske partije Kristijan Lindner, pružio je uveravanja da će Nemačka nastaviti da pruža sveobuhvatnu podršku Ukrajini, ali je pozvao druge zemlje članice EU da povećaju svoje doprinose.

„Nemačka može i nastaviće da daje svoj doprinos. Ako bude potrebno, zemlja će moći da mobiliše još više vojne i finansijske podrške. Ali to ne bi trebalo da bude slučaj da Nemačka, koja već pruža polovinu sve pomoći Ukrajini, čini čak i više da bi drugi mogli da nastave da rade premalo“, rekao je Lindner na Kongresu stranke u nedelju.

Evropa je, smatra on, zajednica vrednosti, a to treba da se manifestuje i kroz akciju.

Političar je takođe oštro kritikovao desničarsku snagu Alternative za Nemačku, povlačeći paralele sa 1933. kada su na vlast u Nemačkoj došli nacionalsocijalisti. Upozorenje „Nikad više“ ne odnosi se samo na prošlost jer se direktno odnosi na savremeno doba, naglasio je on.

Kongres je bio posvećen predstojećim izborima za Evropski parlament, zakazanim za jun. Lindner je naglasio da tokom izbora treba jačati glasove slobode, a ne desničarskih ili levih populista.

Na Kongresu liberali su za glavnog kandidata za predstojeće izbore za EP izabrali Mari-Agnes Štrak-Cimerman, šeficu Odbora za odbranu Bundestaga. Podsetimo, ona je jedna od najglasnijih pristalica Ukrajine u nemačkom parlamentu. Političar je među onima koji su stalno pozivali vladu Olafa Šolca da odobri isporuku krstarećih raketa dugog dometa Taurus Ukrajini.