Onkološko ispitivanje pokazuje pozitivne rezultate kod pacijenata sa mišićno-invazivnim urotelnim karcinomom

Onkološko ispitivanje pokazuje pozitivne rezultate kod pacijenata sa mišićno-invazivnim urotelnim karcinomom

Pacijenti sa mišićno invazivnim urotelnim karcinomom i visokim rizikom od ponovnog pojavljivanja nakon operacije mogu imati novu opciju lečenja. Alijansa za klinička ispitivanja u onkologiji objavila je pozitivne rezultate ispitivanja faze III AMBASSADOR (A031501) za adjuvantno lečenje pacijenata sa lokalizovanim mišićno-invazivnim urotelnim karcinomom (MIUC) i lokalno uznapredovalim urotelnim karcinomom.

Poslednji podaci iz ispitivanja su predstavljeni tokom usmene apstraktne sesije na Simpozijumu o raku genitourinarnog (GU) Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) 2024. (sažetak #LBA531).

„Pacijenti sa mišić-invazivnim karcinomom mokraćne bešike nakon radikalne operacije su pod visokim rizikom od recidiva bolesti i metastaza. Pembrolizumab u odnosu na posmatranje značajno je smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja bolesti za ove pacijente,“ rekla je Andrea B. Apolo, MD, predsedavajući studije za ispitivanje AMBASSADOR i šef Odseka za rak mokraćne bešike Filijale za genitourinarne maligne bolesti i direktor Multidisciplinarne klinike za karcinom bešike i genitourinarne tumore u Centru za istraživanje raka Nacionalnog instituta za rak.

„Ovo su dugo očekivani podaci u zajednici raka mokraćne bešike.“

U prethodno određenom pregledu privremene analize, pembrolizumab, terapija protiv PD-1, pokazao je statistički značajno i klinički značajno poboljšanje preživljavanja bez bolesti (DFS) u odnosu na posmatranje kod pacijenata nakon operacije, ispunjavajući jednu od dvostrukih primarnih krajnjih tačaka ispitivanja. .

Nakon srednjeg praćenja od 22,3 meseca, pembrolizumab je smanjio rizik od DFS ili smrti za 31% (HR=0,69 [95% interval poverenja (CI), 0,55–0,87]; p=0,0013) u odnosu na posmatranje kod pacijenata posle operacije. Medijan DFS je bio 29,0 meseci (95% CI, 21,8–ne može se proceniti [NE]) za pembrolizumab i 14,0 meseci (95% CI, 9,7–20,2) za posmatranje, što je poboljšanje od 15 meseci.

Ovi DFS rezultati su bili konzistentni bez obzira na status ekspresije PD-L1 pacijenata. Druga dvostruka primarna krajnja tačka ispitivanja (OS) nije dostigla statistički značaj u vreme ove privremene analize i nastaviće da se prati kako podaci budu sazrevali (HR=0,98 [95% CI, 0,76–1,26]; p=0,88 ). Nakon srednjeg praćenja od 36,9 meseci, medijana OS je bila 50,9 meseci (95% CI, 43,9–NE) za pembrolizumab naspram 55,8 meseci (95% CI, 53,3–NE) za posmatranje (HR=0,98 [95% CI, 0,76 –1,26], p=0,88).

Bezbednosni profil pembrolizumaba u ovom ispitivanju bio je u skladu sa onim uočenim u prethodno prijavljenim studijama i nisu identifikovani novi bezbednosni signali. Neželjeni događaji stepena 3+ (nuspojave koje su teške ili medicinski značajne, ali nisu odmah opasne po život) javile su se kod 48,4% pacijenata koji su primali pembrolizumab naspram 31,8% pacijenata pod posmatranjem.

17,4% pacijenata koji su primali pembrolizumab povuklo se iz ispitivanja bez događaja, naspram 27,2% iz grupe posmatranja. Sedamdeset šest pacijenata (22%) u grupi za posmatranje je naknadno primilo inhibitor imunološke kontrolne tačke.

AMBASSADOR (A031501) je randomizovano, otvoreno ispitivanje faze III koje procenjuje pembrolizumab u odnosu na posmatranje za adjuvantno lečenje lokalizovanog MIUC i lokalno uznapredovalog urotelnog karcinoma. Dvostruke primarne krajnje tačke su OS i DFS, a sekundarne krajnje tačke uključuju OS i DFS kod PD-L1 pozitivnih i negativnih pacijenata. Ispitivanje je uključilo 702 pacijenta koji su randomizovani da primaju pembrolizumab (200 mg intravenozno svake tri nedelje do 18 ciklusa) ili da su podvrgnuti opservaciji.

Procenjuje se da će oko 82.290 ljudi u SAD imati dijagnozu raka mokraćne bešike 2023. godine. Globalno, bilo je oko 573.000 novih slučajeva i 212.000 smrtnih slučajeva od raka mokraćne bešike 2020. godine.

Mišićno invazivni kancer mokraćne bešike je rak mokraćne bešike koji se proširio u duboke mišiće zida bešike, a lokalno uznapredovali urotelni kancer je rak koji počinje u urotelnim ćelijama i proširio se odakle je počeo na obližnje tkivo ili limfne čvorove. Uprkos operaciji, do 50% pacijenata sa rakom bešike doživi recidiv u roku od 12 meseci.