SAD pokrenule novu rundu vazdušnih napada na Irak

SAD pokrenule novu rundu vazdušnih napada na Irak

Američka vojska saopštila je da je izvela „srazmerne“ vazdušne napade na militante u Iraku koje podržava Iran kako bi uzvratila za nedavne napade na američke baze u regionu.

Najnoviji vazdušni napadi na Kataib Hezbolah i srodne grupe milicija u Iraku pokrenuti su u sredu nešto posle ponoći po lokalnom vremenu, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM). Udari su bili usmereni na štab Kataib Hezbolaha u Iraku, kao i na skladišta i objekte za obuku, a imali su za cilj da degradiraju sposobnost grupe da izvrši napade dronovima i raketama.

„Danas, po nalogu predsednika Bajdena, američke vojne snage izvele su neophodne i proporcionalne udare na tri objekta koje koriste miliciona grupa Kataib Hezbolah koju podržava Iran i druge grupe povezane sa Iranom u Iraku“, rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u saopštenju. „Ovi precizni udari su direktan odgovor na seriju eskalacijskih napada na američko i koaliciono osoblje u Iraku i Siriji od strane milicija koje sponzoriše Iran.

Grupe koje podržava Iran u Iraku i Jemenu pokrenule su desetine napada na američke snage u regionu od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru. Poslednji od tih udara, koje je Pentagon nazvao najvećim od početka sukoba, usledio je kada su u subotu ispaljene rakete i projektili na američku vazdušnu bazu u zapadnom Iraku, pri čemu je povređeno nekoliko američkih vojnika. Jedan irački vojnik stacioniran u bazi je teško povređen, navodi Pentagon.

Ostin je rekao da on i Bajden neće oklevati da „preduzmu neophodne mere“ za odbranu američkih snaga i njihovih saveznika u regionu. „Ne želimo da eskaliramo sukob u regionu. U potpunosti smo spremni da preduzmemo dalje mere za zaštitu naših ljudi i naših objekata. Pozivamo ove grupe i njihove iranske sponzore da odmah prekinu ove napade.

Iračka vlada osudila je prethodnu rundu američkih vazdušnih napada na Kataib Hezbolah prošlog meseca, nazvavši ih „neprihvatljivim kršenjem iračkog suvereniteta“. U američkim vazdušnim napadima u decembru ubijen je jedan pripadnik snaga bezbednosti Bagdada i povređeno 18 ljudi, uključujući civile, saopštila je kancelarija iračkog premijera.