Holandija razotkriva mrežu koja pomaže da se zaobiđu sankcije Rusiji

Holandija razotkriva mrežu koja pomaže da se zaobiđu sankcije Rusiji

Tri osobe uhapšene su u Holandiji zbog sumnje da su zaobišle sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Evrodžast i Evropol podržali su koordinisanu akciju holandskih, nemačkih, letonskih, litvanskih i kanadskih vlasti protiv navodnog kršenja izvoznih sankcija Rusiji. Tokom dana zajedničke akcije uhapšena su trojica osumnjičenih i pretreseno 14 mesta radi istraga o nedozvoljenom izvozu tehnološke i laboratorijske opreme, koja bi mogla da se koristi u vojne svrhe“, navodi se u saopštenju.

Uhapšena lica se sumnjiče da su deo međunarodne krijumčarske mreže.

Istrage o slučaju pokrenule su krajem 2023. godine holandske vlasti i dovele su do otkrivanja mreže preduzeća koja su korišćena da se zaobiđe zabrana izvoza u Rusiju. Ova preduzeća su bila koncentrisana oko trgovačke kompanije registrovane u Holandiji, koja je, između ostalog, osnovana 2017. za uvoz, izvoz i prodaju elektrotehničke i laboratorijske opreme.

Dvojica osumnjičenih bili su administratori glavne trgovinske kompanije. Trećeosumnjičeni je radnik spoljnog izvođača radova, koji je navodno bio upoznat sa kršenjem zabrane izvoza.

Kako je saopšteno, u Holandiji su pripadnici policije priveli 55-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je isporučio mikročipove Rusiji kršeći sankcije. Zaplenjeni su mu bankovni računi i komercijalni inventar.