Erikson vidi „dalji“ pad tržišta nakon gubitka u 2023

Erikson vidi „dalji“ pad tržišta nakon gubitka u 2023

Švedski gigant telekomunikacijske opreme Erikson upozorio je u utorak da očekuje dalji pad tržišta van Kine ove godine nakon što je zabeležio značajan gubitak u 2023. zbog otpisa i troškova restrukturiranja.

Ericsson je rekao da je prošle godine bio u minusu od 26,1 milijardi kruna (2,5 milijardi dolara), nakon što je 2022. ostvario profit od 19 milijardi kruna, ali je gubitak bio nešto manji nego što su predviđali analitičari koje je anketirala kompanija za finansijske podatke FactSet.

Gubitak je nastao zbog otpisa u oktobru vrednosti američkog klaud operatera Vonage, koji je Ericsson kupio 2022.

Erikson, koji je u oštroj konkurenciji oko 5G mreža sa finskom Nokiom i kineskom visokotehnološkom kompanijom Huavej, takođe je pokrenuo program smanjenja troškova koji uključuje ukidanje 8.500 radnih mesta.

Prodaja je pala za tri procenta na 263,3 milijarde kruna — manje nego što su analitičari očekivali — usred „veoma slabog“ tržišta mobilnih mreža, navodi kompanija u svojoj izjavi o zaradi.

„Dok gledamo u 2024., očekujemo da će tržište izvan Kine dalje opadati, sa sličnim neizvesnostima kao u 2023.“, rekao je izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm.

„U ovom okruženju ostajemo laserski fokusirani na upravljanje elementima koji su pod našom kontrolom, uključujući operativnu efikasnost i strogo upravljanje troškovima“, dodao je on.

Ericsson je saopštio da je postigao „solidne“ rezultate u poslednja tri meseca 2023. uprkos padu operativnog profita od osam odsto u četvrtom kvartalu.

„Iako se akcije koje smo preduzeli da poboljšamo učinak isplate, nismo zadovoljni našom profitabilnošću i ima još posla“, rekao je Ekholm.

Ericsson je poslednjih meseci upozoravao da potrošnja kupaca opada zbog usporavanja globalne ekonomije.