Rutinske zdravstvene provere povezane sa smanjenim rizikom od smrti

Rutinske zdravstvene provere povezane sa smanjenim rizikom od smrti

Pohađanje pregleda NHS-a – programa preventivnog skrininga koji se nudi besplatno u Velikoj Britaniji – povezano je i sa smanjenim rizikom od umiranja i smanjenim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući demenciju i cirozu jetre. Rezultati, objavljeni u BMC Medicine, sugerišu da NHS Health Check i drugi slični preventivni programi mogu biti efikasni u smanjenju ukupnog rizika populacije od dugotrajne bolesti.

NHS Health Check je preventivni skrining program dizajniran da identifikuje osobe koje su u riziku od srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa i bolesti bubrega. Zdrave odrasle osobe od 40 do 74 godine su pozvane da prisustvuju terminu koji uključuje osnovne fizičke kontrole i anketu o zdravstvenom ponašanju.

Polaznicima se zatim nudi prilagođena podrška kako bi se odložilo ili sprečilo pojavljivanje uslova koji se testiraju. Slični programi postoje u nekoliko drugih zemalja, uključujući Francusku i Nemačku. Međutim, do sada je bilo malo istraživanja o efikasnosti programa u prevenciji dugotrajnih bolesti.

Celeste McCracken i kolege su koristile podatke od 97.204 učesnika UK Biobank da bi istražili povezanost između odlaska na pregled kod NHS-a i rizika od smrti ili buduće dijagnoze 14 različitih zdravstvenih stanja.

Učesnici su regrutovani između 2006. i 2010. godine, sa 48.602 člana kohorte koja je prisustvovala pregledu zdravstvenog stanja između januara 2008. i juna 2016. Svaki učesnik koji je prisustvovao sastanku je uparen sa učesnikom koji nije prisustvovao, ali je imao slične potencijalno zbunjujuće karakteristike kao što su demografiju i zdravstveno ponašanje. Povezani zdravstveni kartoni učesnika provereni su za dijagnozu bolesti tokom prosečnog praćenja od devet godina.

Autori su otkrili da su oni učesnici koji su prisustvovali pregledu zdravlja NHS imali značajno niže stope dijagnoze za nekoliko bolesti, uključujući 19% nižu stopu dijagnoze demencije, 23% nižu stopu dijagnoze akutne povrede bubrega i 44% nižu stopu dijagnoze. dijagnoza ciroze jetre. Primaoci zdravstvenog pregleda NHS-a takođe su imali 23% manji rizik od smrti iz bilo kog uzroka.

Rezultati sugerišu da preventivni programi skrininga kao što je NHS Health Check mogu biti efikasni u smanjenju stope dugotrajnih bolesti, prema autorima.

Oni primećuju da može postojati pristrasnost u samoizboru u rezultatima, pošto su polaznici programa skrininga obično zdraviji od onih koji ne idu. Međutim, autori tvrde da bi proces podudaranja koji se koristi za odabir kontrolne polovine kohorte trebalo da smanji efekte ove pristrasnosti.