Naučnici iz Čikaga razvili novu metodu dijagnoze sepsa kod dece

Naučnici iz Čikaga razvili novu metodu dijagnoze sepsa kod dece

Vest: Grupa stručnjaka iz dečje bolnice Ann & Robert H. Lurie u Čikagu, u saradnji sa Društvom za intenzivnu medicinu (SCCM), razvila je i validirala nove kriterijume za dijagnozu sepsa kod dece. Sepsa predstavlja ozbiljan teret za javno zdravlje, odnoseći živote preko 3,3 miliona dece širom sveta svake godine.

Novi kriterijumi, poznati kao Feniks kriterijumi, zasnivaju se na promeni paradigme u dijagnozi sepsa, fokusirajući se na ozbiljan odgovor na infekciju koji uključuje disfunkciju organa. Razvoj ovih kriterijuma predstavljen je u radovima objavljenim u JAMA 21. januara 2024. godine.

Prethodni kriterijumi za pedijatrijsku sepsu razvijeni su pre gotovo 20 godina na osnovu stručnih mišljenja, dok su novi kriterijumi zasnovani na analizi podataka iz elektronskih zdravstvenih kartona i obuhvataju više od 3 miliona pedijatrijskih slučajeva iz 10 bolnica širom sveta.

Naučnici su koristili pristup mašinskog učenja kako bi identifikovali efikasne elemente za prepoznavanje dece sa visokim rizikom od umiranja od disfunkcije organa u situacijama infekcije. Novi kriterijumi obuhvataju četiri sistema: kardiovaskularni, respiratorni, neurološki i koagulacioni, pružajući bolju identifikaciju dece sa infekcijama sa većim rizikom od loših ishoda. Kriterijumi su takođe primenjivi globalno, uključujući i okruženja sa niskim resursima.

Ovo istraživanje predstavlja značajan korak u unapređenju dijagnostike sepsa kod dece i može doprineti poboljšanju lečenja i ishoda ove ozbiljne infekcije.