FDA je odobrila AI uređaj koji pomaže u otkrivanju raka kože

FDA je odobrila AI uređaj koji pomaže u otkrivanju raka kože

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je prvi medicinski uređaj koji pokreće veštačka inteligencija i dizajniran da pomogne lekarima da uhvate rak kože.

Iako nije predviđeno da se koristi kao primarni alat za skrining, tehnologija dalje procenjuje lezije kože koje su lekari već označili kao sumnjive, navela je FDA u saopštenju agencije.

Ručni uređaj koristi spektroskopiju napajanu veštačkom inteligencijom da proceni karakteristike lezija i na ćelijskom nivou i ispod površine kože.

„Ulazimo u zlatno doba prediktivne i generativne veštačke inteligencije u zdravstvenoj zaštiti, a ove mogućnosti su uparene sa novim tipovima tehnologije, kao što su spektroskopija i genetsko sekvenciranje, kako bi se optimizovalo otkrivanje i nege bolesti“, suosnivač DermaSensor Inc. Izvršni direktor Kodi Simons rekao je u saopštenju kompanije. „Opremanje PCP-a [lekara primarne zdravstvene zaštite], najzastupljenijih kliničara u zemlji, da bi bolje procenili najčešći rak u zemlji, bila je glavna, dugotrajna neispunjena potreba u medicini.“

Uređaj, takođe nazvan DermaSensor, pruža rezultate u realnom vremenu koristeći algoritam zasnovan na podacima prikupljenim iz više od 4.000 malignih i benignih lezija, prema kompaniji.

„Uređaj bi trebalo da se koristi u kombinaciji sa ukupnom klinički relevantnim informacijama iz kliničke procene, uključujući vizuelnu analizu lezije, od strane lekara koji nisu dermatolozi“, saopštila je FDA, dodajući da je DermaSensor za upotrebu kod pacijenata starijih od 40 godina i gore.

Pored toga što pomaže u otkrivanju melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, uređaj takođe može da proceni mladež na karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija.

Jedan od pet Amerikanaca će razviti oblik raka kože do 70. godine, prema Američkoj akademiji za dermatologiju, prema kojoj troškovi lečenja u Sjedinjenim Državama iznose više od 8 milijardi dolara. Većina karcinoma kože je izlečiva ako se otkrije rano.

FDA je dodala da zahteva dodatno testiranje validacije kod pacijenata iz reprezentativnih demografskih grupa, uključujući one koji imaju manji rizik od raka kože.