Đedović: Do aprila puštanje u probni rad postrojenja za odsumporavanje u TENT-u

Đedović: Do aprila puštanje u probni rad postrojenja za odsumporavanje u TENT-u

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je u završnoj fazi izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A, koje će biti pušteno u probni rad do aprila.

„Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji čime će se obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline, kao i smanjenje emisije sumpor dioksida za oko 10 puta. Očekujemo da ćemo do aprila ove godine pustiti u probni rad ovo postrojenje koje će doprineti zdravijoj životnoj sredini, produžetku radnog veka elektrane i usaglašavanju sa graničnim vrednostima Evropske unije“, rekla je ona, saopšteno je iz ministarstva.

Đedović Handanović je ukazala da se sistem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A gradi na četiri bloka, A3-A6, kao i postrojenje za pripremu krečnjaka i proizvodnju gipsa, kao nusproizvoda koji se može koristiti u građevinskoj industriji.

„Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, postrojenje za odsumporavanje ne omogućava samo smanjenje uticaja štetnih gasova na životnu sredinu i zdravlje ljudi, već i mogućnost da se od otpada proizvodi gips kao nusproizvod i koristi u građevinskoj industriji. Time pokazujemo da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u našoj zemlji“, kazala je Đedović Handanović.

Kako je navela, ove nedelje su, prilikom testiranja postrojenja, iz otpada u TENT A proizvedene prve količine gipsa i transportovane do silosa.

„Bili smo svedoci toga da blokovi A5 i A6 nisu ispuštali uobičajeni tamni dim, što su prvi pokazatelji značaja ovog postrojenja. Narednih sedmica će se nastaviti završni radovi i probna testiranja na blokovima A3 i A4 kako bismo uskoro imali funkcionalno i kompletno završeno postrojenje“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je ukazala da je završetak ovog projekta važan za dalju bilateralnu saradnju Srbije i Japana u oblasti energetike.