Tramp prednjači u trci za republikansku nominaciju, podrška Bajdenu na najnižem nivou u poslednjih 15 godina

Tramp prednjači u trci za republikansku nominaciju, podrška Bajdenu na najnižem nivou u poslednjih 15 godina

Prema najnovijem istraživanju sprovedenom od strane Ipsosa za Ej-Bi-Si njuz, bivši američki predsednik Donald Tramp ima 72% podrške unutar Republikanske stranke, što ga čini dominantnim kandidatom u trci za republikansku nominaciju za predsedničke izbore u SAD. Istovremeno, aktuelni predsednik DŽozef Bajden suočava se s najnižom podrškom za bilo kog predsednika u poslednjih 15 godina.

Istraživanje je pokazalo da Tramp premašuje svoje republikanske konkurente u ključnim merilima popularnosti, uključujući liderstvo, percipiranu izbornost i kvalifikovanost. Prema anketi, 65% ispitanika smatra Trampa najsnažnijim liderom Republikanske stranke, 54% veruje da je najkvalifikovaniji, dok čak 68% Republikanaca misli da Tramp ima najbolju šansu za pobedu na predsedničkim izborima.

Podrška Bajdenu je značajno opala, pri čemu je samo 33% ispitanika dalo pozitivan rejting aktuelnom predsedniku. Ovaj rezultat odražava najnižu podršku za bilo kog predsednika u poslednjih 15 godina. Dodatno, 58% ispitanika ne odobrava rad Bajdena.

Lične procene o oba kandidata su negativne, pri čemu samo 35% ima pozitivan stav o Trampu, dok je 33% Amerikanaca pozitivno ocenilo Bajdena. Ovo istraživanje obuhvatilo je 2.228 ispitanika i sprovedeno je na engleskom i španskom jeziku.